IDEJA EVROAZIJE OD MITA DO REALNOSTI Kako je Vladimir Putin ponovo oživeo ideju geopolitičara Aleksandra Dugina!
Foto: Nemanja Nikolić, Profimedia/ Mikhail Klimentyev/ TASS, Printskrin / You Tube

Kako rat u ukrajini menja kartu sveta

IDEJA EVROAZIJE OD MITA DO REALNOSTI Kako je Vladimir Putin ponovo oživeo ideju geopolitičara Aleksandra Dugina!

Planeta -

Evroazijske integracije su odraz stava Rusije da je najveći prioritet razvoj odnosa sa direktnim, prirodnim susedima koji će voditi zajedničkoj ekonomiji, rekao je Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin obraćajući se video linkom učesnicima Evroazijskog ekonomskog foruma koji je pre tri dana održan u Biškeku po prvi put spomenuo je da je "Velika Evroazija, civilizacijski projekat, čija osnovna ideja je da se stvori zajednički prostor za ravnopravnu saradnju i da je cilj menjanje političke i ekonomske arhitekture, koja treba da bude garant stabilnosti i prosperiteta čitavog kontinenta". - Sve je više zemalja u svetu koje žele da vode nezavisnu politiku i nijedan "svetski žandarm" nece moci da zaustavi taj globalni proces, a nadam se i da ce shvatiti da je to apsolutno beznadežno, rekao je Putin.

Rusija, Aleksandar Dugin
foto: Printscreen Youtube

San o Evroaziji On je istakao da Evroazijske integracije nisu povezane sa trenutnom situacijom, već su odraz stava Rusije da je najveći prioritet razvoj odnosa sa direktnim, prirodnim susedima koji će voditi zajedničkoj ekonomiji, koja je još u okvirima Sovjetskog Saveza. Sa ovim idejama ruski predsednik Vladimir Putin u etar je ponovo lansirao ideju "Evroazijstva", koju je skoro pre nešto više od dve decenije razvio ruski geopolitičar Aleksanar Dugin, za koga se na Zapadu tvrdi da je duhovni mentor ruskog predsednika. Dugin je u prvom tomu knjige Osnovi geopolitke izložio temelje Evroazijstva, koji ideje crpi iz radova francuskih geopolitičara o novoj Evropi od Dablina do Vladivostoka.

Kontinetalna masa Za Dugina Rusija je kontinetalna masa, koja u geografskom, jezičkom, klimatskom, kulturnom i verskom pogledu predstavlja jedinstvo evroazijskog Zapada i Istoka i da je cilj posredovanje između Istoka i Zapada. Za Dugina su to priobalne države "Rimland", dok je Rusija "Hartland", samostalna teritorijalna struktura čiji su bezbednost i suverenitet istovetni sa bezbednosti i suverenitetom čitavog kontinenta i da Rusija može da istupi u ime "Hartlanda", sa potpunim geopolitičkim utemeljenjem. "Jedan od najsuštinskijih geopolitičkih zahteva Rusije je "okupljanje imperije". Postojanje Istočnog bloka sa geopolitičkog stanovišta predstavljalo je pozitivan činilac za evroazijsko objedinjavanje, za kontinetalnu intergraciju i suverenitet našeg Velikog Prostora. Imperativ geopolitičkog i strateškog suvereniteta Rusije predstavlja ne samo povratak izgubljenih regiona "bližeg inostranstva (naziv za zemlje bivšeg SSSR-a), već i obnova savezničkih odnosa sa zemljama Istočne Evrope i kontinetalnog zapada koji treba da se oslobodi atlantističkog tutorstva, piše Dugin u svojoj knjizi.

Aleksandar Dugin, geopolitičar, podela Evrope
foto: Foto: Nemanja Nikolić

Stvaranje imperije On dodaje, da ako Rusija izabere neki drugi put osim "puta okupljanja imperije" druge države i blokovi će početi da preuzimaju na sebe misiju Hartlanda i da će u tom smislu prostranstva Rusije postati osnovni strateški cilj za one sile koje se proglase "Branikom Evrope". Po Duginu osnov osovine evroazijskog strateškog bloka su Moskva, Berlin, Teheran i Tokio, gde je ključ osvine upravo Moskva i Berlin kao noseća konstrukcija Evroazijske Imperije, koja ima za cilj da osujeti stvaranje "sanitarnog kordona" oko Rusije u istočnoj Evropi i da omogućiti pristup Rusiji visokim tehnologijama.

Aleksandar Dugin
foto: Printscreen Youtube

Nova podela Rusija će za uzvrat dati Nemačkoj oslobađanje od prevlasti SAD i nezavisnost od energetskih resura zemalja pod kontrolom SAD, kao i preraspodele zona uticaja u Istočnoj Evropi između Rusije i Nemačke. Prema mapi koju je objavio Dugin linija podele išla bi od Lavova - Ukrajina duž mađarsko -rumunske granice, kroz Slavoniju i granicom Hrvatske i BiH do Albanije i Jadrana. Sve istočno od te linije bilo bi deo ruske zone, a zapadno od nje deo Nemačke zone.

Kurir.rs/A.Mlakar

Evroazijska imperija Ideja i cilj plana Dugin se zalaže i za stvaranje nove Evroazijske Imperije čiji glavni činilac će biti borba sa atlantizmom i otpor liberalno-tržišnoj orjentaciji koju po njima oličava SAD. Za uspeh po Dugin tog projekta je stvaranje velikog džinovskog strateški jedinstvenog geopolitičkog kontinetalnog bloka sastavljenog od konfederacije "Velikih Prostora" u koje će ući kako Dugin piše uporedo sa Ukrajincima i Belorusima i Srbi koje on naziva slavensko-pravoslavni tip.

Ukrajinci mu zabranili knjige Zalagao se za podelu Ukrajine Ukrajinskje vlasti su još 2015. godine Aleksandra Dugina zbog njegovih stavova stavili na crnu listu, a našao se i na listi pisaca čije knjige su zabarnjene. Posebno dve njegove knjige "Ukrajina. Moj rat. Geopolitički dnevnik i Evroazijska osveta Rusije. Upravo kroz ove knjige projeva njegova teza da je nepostojanje unitarne Ukrajine nedopustivo i da ta teritorija mora bit podeljena na osnovu nekoliko pojaseva koji odgovaraju geopolitičkim i etnokulturnim realnostima. Najveć naglasak je dat na Istočnoj Ukrajini, po kome je ta teritorija "Malorusije", koja treba biti u najčvršćem savez u sa Moskvom.

Ko je Aleksandar Geljevič Dugin Od Filozofa i geopolitičara do konspirologa Aleksandar Geljevič Dugin rođen je 1963 i spada u savremene ruske filozofe, geopolitičare, politikologe koga je rat u Ukrajini ponovo vratio u žižu javnosti. Osinvač je moskovskog Instituta za metastrateška istraživanja. Smatra se osnivačem neoevroazijskog pokreta i predsednik političkog pokreta Evroazije. Bio je savetnik Državne Dume, a govorilo se da je inspirisao novu rusku poitičlku garnituru koja je došla na vlast posle silaska sa trona Borisa Jeljcina 2000. Dugin inače govori devet stranih jezika od kojih je jedan srpski. Živi u Moskvi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja