04:45

ERDOGAN NE MOŽE DA SPREČI ULAZAK FINSKE I ŠVEDSKE U NATO? Stručnjaci: Evropa hoće da protera Ruse, ostaće samo Srbija i par njih

rat

ERDOGAN NE MOŽE DA SPREČI ULAZAK FINSKE I ŠVEDSKE U NATO? Stručnjaci: Evropa hoće da protera Ruse, ostaće samo Srbija i par njih

Planeta -

Božidar Forca sa Fakulteta za poslovne studije i pravo i Zoran Spasić, stručnjak za međunarodnu politiku istakli su da se Evropa nalazi pod šapom NATO pakta.

- Evropa postaje NATO Evropa. Ostaće Srbija, Bosna i Hercegovina, Kipar... Slede pritisci sada i praktično Amerika ovo sve radi da bi ostvarila svoj cilj, a to je formirati NATO i isterati Ruse iz Evrope - kaže Božidar Forca.

Spasić je istakao da je ulaz Finske i Švedske u NATO pakt deo dva važna događaja.

Božidar Spasič, general Božidar Forca
foto: Kurir televizija

- Suština ulaska Švedske i Finske u NATO dovešće do toga da će Evropa izgubiti stratešku autonomiju. Ove događaje treba posmatrati u kontekstu svetla dva događaja koja su se desila: 2017. Donald Tramp je obnovio Kvadrilateralni dijalog koji čine SAD, Japan, Indija i Australija. Prošle godine smo imali potpisivanje vojnog sporazuma između SAD, Velike Britanije i Australije. To je jako važno, jer i ovo novo članstvo ove dve države idu u prilog ova dva događaja - kaže Spasić.

Forca je naveo da je direktan odgovor na pitanje odnosa SAD prema Evropi da je već i sam Tramp pokazao da mu nije stalo do nje, već do NATO pakta.

- Inicijativa Pariz- Berlin gurala je ideju o zajedničkoj odbrani Evrope, kako bi se time što pre otarasili Velike Britanije, sad se točak okrenuo na drugu stranu - kaže Forca.

Božidar Spasič, general Božidar Forca
foto: Kurir televizija

Švedska se sa NATO paktom prvi put ujedinila u Bosni i Hercegovini, zatim u Libiji i Avganistanu i na Kosovu i Metohiji, istakao je Spasić.

Profesor Sergej Boljević, specijalista patofiziologije i plumologije i šef katerde na Sečevanskom univerzitetu istakao je da EU više ne postoji.

- NATO sada sve rešava, ona više ne postoje. I ja se sve čudim kada vidim da zemlje zapadnog Balkana jure da idu u EU, nije mi jasno kuda će. Ako NATO tamo stavi nuklearno oružje, čitav Baltik se nukleizira. Kaljingradska oblast će biti zatvorena. To su pretnje i za Rusiju. Na praznom mestu se pravi problem - rekao je profesor Boljević.

Spasić je naveo da Finska ima jaku vojsku.

Božidar Spasič, general Božidar Forca
foto: Kurir televizija

- Finska ima 200.000 aktivnog vojnog sastava, ona ima čak jaču vojsku od Švedske i oni imaju konfliktniji odnos. Čudno je više za Švedsku što posle dva veka želi da odustane od svoje vojne neutralnosti, a opet i nije čudno, jer je Švedska mnogo puta i bila u sukobu sa Rusijom - rekao je Spasić.

Redžep Erdogan

U NATO savezu glavnu reč vodi Vašington i ko god da ima neku drugu reč i drugačiji stav neće imati primat, istakao je Spasić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:59

PEŠIĆ: PUTIN JE FAŠISTA AKO GA SAVETUJE DUGIN! Rusija je 2007. povukla CRVENU LINIJU: Od tada ona sebe smatra CIVILIZACIJOM

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja