BIĆE TO DUG I NEIZVESTAN PUT: EU uspela da uvede zabranu na uvoz ruske nafte ali pokazala granice svog jedinstva
Foto: Shutterstock

komentar cnn

BIĆE TO DUG I NEIZVESTAN PUT: EU uspela da uvede zabranu na uvoz ruske nafte ali pokazala granice svog jedinstva

Planeta -

Evropska unija uspela je da se dogovori o embargu na uvoz ruske nafte do kraja godine.

Navesti 27 zemalja, od kojih mnoge u potpunosti zavise od ruske energije, da se dogovore oko paketa sankcija koji će gotovo sigurno naneti štetu njihovim sopstvenim privredama u ime Ukrajine, zemlje koja čak nije u EU, bilo je nezamislivo čak i nekoliko nekoliko meseci ranije, piše CNN o sinoćnjem "istorijskom dogovoru" u Briselu.

Dogovor, međutim, ima nedostatke koji otkrivaju ograničenja evropskog jedinstva i ukazuju na glavobolje koje čekaju blok dalje na putu.

Prvo i najvažnije, ugovor ne uključuje naftu koja se uvozi preko sovjetskog naftovoda Družhba u Mađarsku, Slovačku i Češku Republiku.

Mađarski premijer Viktor Orban, ključni saveznik Vladimira Putina u EU dan je počeo kritikujući Komisiju EU koju je nazvao "neodgovornom" što je dovela ekonomije ovih zemalja u opasnost. Dan je završio video porukom u kojoj je rekao: "Uspeli smo da pobedimo predlog Komisije da se zabrani upotreba nafte iz Rusije u Mađarskoj“.

Nepotrebno je reći da je jedan lider EU koji proslavlja poraz ključne institucije EU muva u masti za one koji tvrde da je sporazum bio trijumf evropskog jedinstva.

Predsednica Komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će se ponovo razgovarati o pitanju gasovoda, ali nije rekla kada.

S obzirom na to koliko je bilo teško pitanje embarga na rusku naftu, razumno je pretpostaviti da je Evropa daleko od dogovora o tome šta da radi u vezi sa ruskim prirodnim gasom, na koji se kontinent oslanja čak i više nego na rusku naftu.

Države članice se takođe ne slažu po pitanjima koja su direktno ili indirektno povezana sa ratom u Ukrajini. Da li Ukrajina treba da uđe u EU? Da li EU treba da ima agresivniju spoljnu i odbrambenu politiku? Da li zemlje poput Mađarske treba da svojim vetom zadrže ostatak bloka i kako to može reformisati EU?

Prošlo je nekoliko teških dana u Briselu, a zvaničnici EU mogu da odahnu što je ovaj dogovor na kraju postignut. Ali biće još mnogo argumenata pre nego što se ova kriza završi - a granice evropskog jedinstva i dalje bi mogle biti rastegnute do tačke pucanja, zaključuje CNN u komentaru.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track