NAJVEĆA BILJKA NA SVETU: Istraživači mislili da je u pitanju podvodna livada od 200 km2 , ispostavilo se da je 1 biljka! FOTO
Foto: University of Western Australia/ / INSTAR Images / Profimedia

3 puta veća od menhetna

NAJVEĆA BILJKA NA SVETU: Istraživači mislili da je u pitanju podvodna livada od 200 km2 , ispostavilo se da je 1 biljka! FOTO

Planeta -

Najveća poznata biljka na Zemlji - morska trava koja je otprilike tri puta veća od Menhetna - otkrivena je kod obale Australije.

Koristeći genetsko testiranje, naučnici su utvrdili da je velika podvodna livada u zapadnoj Australiji zapravo jedna biljka koja je, kako je veruje, rasla iz jednog semena tokom najmanje 4.500 godina.

Morska trava pokriva oko 200 kvadratnih kilometara, rekli su istraživači sa Univerziteta Zapadne Australije koji su slučajno naišli na biljku u zalivu Šark, oko 800 km severno od Perta.

Nameravali su da proule genetsku raznolikost vrsta koje žive duž obale. Sakupili su izdanke iz celog zaliva i ispitali 18.000 genetskih markera da bi napravili "otisak prsta" od svakog uzorka. Imali su za cilj da otkriju koliko biljaka čini livadu.

"Odgovor nas je oduševio – bio je samo jedan!", rekla je Džejn Edelou, autorka studije. "To je to, samo jedna biljka se proširila na 180 km u zalivu Šark, što je čini najvećom poznatom biljkom na Zemlji".

0696068621, morska trava, najveća biljka na svetu
foto: University of Western Australia/ / INSTAR Images / Profimedia

Biljka je takođe izuzetna po svojoj izdržljivosti, jer je rasla na lokacijama širom zaliva sa veoma promenljivim uslovima, prenosi BBC.

"Čini se da je zaista otporna na širok raspon temperatura i saliniteta plus ekstremno visoke uslove osvetljenja, što bi zajedno obično bilo veoma stresno za većinu biljaka“, rekla je dr Elizabet Sinkler, jedan od istraživača.

Vrsta uglavnom raste kao travnjak brzinom do 35 cm godišnje. Ovako su istraživači procenili da je bilo potrebno 4.500 godina da se proširi do sadašnje veličine.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track