I EU I DANSKA ĆE OD OVOGA IMATI KORISTI: Danci na referendumu glasali za pristupanje odbrambenoj politici EU
Foto: EPA / Olivier Hoslet

posle 30 godina

I EU I DANSKA ĆE OD OVOGA IMATI KORISTI: Danci na referendumu glasali za pristupanje odbrambenoj politici EU

Planeta -

EU pozdravila je odluku Danaca na referendumu.

Predsednici Evropskog saveta i Evropske komisije, Šarl Mišel i Ursula fon der Lajen, pozdravili su večeras "istorijski izbor" Danske, čiji su građani na referedndumu velikom većinom glasali za ukidanje dosadašnjeg izuzimanja te zemlje iz bezbednosne i odbrambene politike EU koji je bio na snazi 30 godina.

"Ovakva odluka je na dobrobit Evrope, a učiniće da građani i Danske i EU budu bezbedniji i sigurniji", poručio je Šarl Mišel na Tviteru.

Do referenudma u Danaskoj o priključivanju zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambanoj politici došlo je nakon početka rata u Ukrajini.

Izlazne ankete procenjuju da je između 67 i 69 procenta onih koji su glasali bilo "za" prekid izuzeća zemlje iz zajedničke evropske odbrane.

"Pozdravljam sanžnu poruku posvećenosti našoj zajedničkoj bezbednosti koju su Danci dans poslali. Danaska stručnost u odbrambenom sistemu je vrlo cenjena. Uverena sam da će i EU i Danaska imati dobrobiti od ove odluke", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Danska će svojim ulaskom u zajedničku bezbednosnu i odbrambenu politiku moći da učestvuje u zajedničkim vojnim operacijama EU i da sarađuje na razvoju i sticanju vojnih sposobnosti unutar EU.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja