CRNE PROGNOZE Generalni direktor JPM: Dolazi nam ekonomski uragan, bolje se pripremite
Foto: Budrul Chukrut / Zuma Press / Profimedia

ekonomija

CRNE PROGNOZE Generalni direktor JPM: Dolazi nam ekonomski uragan, bolje se pripremite

Planeta -

Džejmi Dimon nije meteorolog, ali je generalni direktor Džej Pi Morgan Čejsa i predviđa ekonomski ''uragan'' izazvan ratom u Ukrajini, rastućim inflatornim pritiscima i povećanjem kamatnih stopa Federalnih rezervi.

- Trenutno je malo sunčano, stvari idu dobro. Svi misle da je Federalne rezerve mogu ovo da podnesu, rekao je Dimon na konferenciji, prenosi CNN.

- Taj uragan je upravo tamo niz put i dolazi nam. Samo ne znamo da li je u pitanju manja ili superoluja Sendi. Bolje se pripremite, rekao je Dimon, dodajući da se Džej Pi Morgan Čejs (JPM) priprema za ''loše ishode“.

Dimon je rekao da je privreda "pogođena" inflacijom.

On je takođe zabrinut da Federalne rezerve počinju da odmotavaju svoj portfelj obveznica, proces poznat kao kvantitativno zaoštravanje, u isto vreme podiže kamatne stope.

To je nešto za šta tržište nije pripremljeno, rekao je Dimon, dodajući da će ljudi ''o ovome pisati u istorijskim knjigama kroz 50 godina''.

Dimon je takođe rekao da će JPM učiniti sve što može da privuče talente da ostanu na vrhu finansijskog sveta.

Dimonova opreznija perspektiva dolazi samo nekoliko dana nakon što je zvučao malo optimističnije o tome šta je sledeće za tržište i privredu.

Govoreći na sastanku analitičara krajem maja, Dimon je rekao da su "veliki olujni oblaci" na horizontu za ekonomiju, ali je izrazio nadu da bi se oni mogli "raspršiti".

-Da je uragan, to bih vam rekao, rekao je Dimon na sastanku analitičara, dodajući da ni sadašnji uslovi nisu kao ''cunami'' sa kojim su se banke suočile 2007. i 2008. godine kada se tržište hipoteka topilo i kada je nekoliko velikih finansijskih institucija propalo.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track