RUSIJA ODOBRILA BRODOVIMA SA ŽITO DA NAPUSTE UKRAJINSKE LUKE U CRNOM MORU: Kijev optužuje Moskvu šalje ukradenu pšenicu u Siriju
Foto: JALAA MAREY / AFP / Profimedia

rat u ukrajini

RUSIJA ODOBRILA BRODOVIMA SA ŽITO DA NAPUSTE UKRAJINSKE LUKE U CRNOM MORU: Kijev optužuje Moskvu šalje ukradenu pšenicu u Siriju

Planeta -

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da brodovi koji prevoze žito mogu da napuste ukrajinske luke u Crnom moru preko humanitarnih koridora.

U saopštenju, koje prenosi Interfaks, navodi se i da je Rusija spremna da garantuje njihovu bezbednost.

Ministarstvo odbrane je, takođe, navelo da Rusija neće iskoristiti humanitarnu situaciju u Ukrajini u svrhu onoga što Moskva naziva, svojom specijalnom vojnom operacijom u Ukrajini, preneo je Rojters.

Sa druge strane, ambasada Ukrajine u Libanu saopštila je da je više od 100.000 tona ukradene ukrajinske pšenice stiglo u Siriju u poslednja tri meseca.

Sa međunarodnim cenama pšenice iznad 400 dolara po toni, takva količina bi vredela više od 40 miliona dolara.

Ambasada je ove pošiljke opisala kao "kriminalne aktivnosti".

Iz ambasade kažu da su pošiljke uključivale i jednu na brodu pod ruskom zastavom, koji je pristao u glavnoj sirijskoj luci Latakija krajem maja, prenosi Rojters.

Podaci iz Refinitiva pokazuju da je brod Matros Pozijnič ukrcao pšenicu u luci Sevastopolj na Krimu s datumom polaska 19. maja i lokacijom istovara koja je navedena kao Sirija.

Satelitski snimci sa Planet Labs PBC-a 29. maja pokazuju da je isti brod pristao u Latakiji.

Rusija je bila važan izvor pšenice za Siriju od početka građanskog rata 2011. Takođe, Moskva je pružila predsedniku Bašaru al-Asadu vitalnu vojnu podršku tokom sukoba, poslavši svoje vazdušne snage u Siriju 2015. godine.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja