ESKALACIJA NASILJA NA BLISKOM ISTOKU: Za dva dana, četvoro mrtvih Palestinaca
Foto: EPA / Atef Safadi

zapadna obala

ESKALACIJA NASILJA NA BLISKOM ISTOKU: Za dva dana, četvoro mrtvih Palestinaca

Planeta -

Izraelske trupe ubile su u četvrtak tinejdžera na Zapadnoj obali, saopštilo je palestinsko ministarstvo zdravlja dodavši da je to četvrti Palestinac ubijen na okupiranoj teritoriji u dva dana.

Ministarstvo je identifikovalo Palestinca kao 17-godišnjeg Odeha Odeha, koji je pogođen u grudi, kako je rečeno, izraelskim metkom u blizini sela Al-Madija, zapadno od Ramale.

Izraelska vojska je saopštila da je "troje osumnjičenih bacilo zapaljivu bombu“ na vojnike "koji su delovali u blizini bezbednosne barijere“ pored Al-Madije. Vojnici su odgovorili vatrom na osumnjičene i identifikovan je pogodak, saopštila je vojska.

Do incidenta je došlo nekoliko sati nakon što je Palestinac (24) ubijen tokom sukoba sa izraelskim snagama koje su sprovodile operaciju hapšenja u izbegličkom kampu Deišeh u blizini Vitlejema.

Palestinske vlasti osudile su današnje incidente.

U sredu je upucana žena koja je prišla vojnicima sa nožem, a kasnije tog dana jedan muškarac je ubijen u izraelskoj raciji na severnoj Zapadnoj obali.

Izraelske snage bezbednosti pojačale su svoje operacije na Zapadnoj obali poslednjih meseci, izvodeći skoro svakodnevne racije nakon niza smrtonosnih napada unutar Izraela, u kojima je nekoliko civila poginulo.

Tenzije u regionu su na najvišem nivou od prošlogodišnjeg takozvanog 11-dnevnog rata, poznatog i kao izraelsko-palestinska kriza 2021. godine.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track