Putnici očajni: Lufthanz prizemljio 300 aviona

Nemačka

Putnici očajni: Lufthanz prizemljio 300 aviona

Planeta -
Zaposleni, koji već drugi dan štrajkuju, traže veće plate i bolje uslove rada, a "Lufthanza" je poslala oko 11.000 tekstualnih poruka putnicima o daljem režimu leta

BERLIN - Štrajk letačkog osoblja nemačkog avioprevoznika "Lufthanza" danas se, posle Berlina i Frankfurta, proširio i na Minhen, a do sada je otkazano 300 letova.

Zaposleni, koji već drugi dan štrajkuju, traže veće plate i bolje uslove rada, a "Lufthanza" je poslala oko 11.000 tekstualnih poruka putnicima o daljem režimu leta.

Sindikat ""Luftahanze"" procenjuje da će do kraja dana, ukupno biti otkazano oko 400 letova.U štrajk je jutros u pet sati prvo započelo letačko osoblje u Berlinu, sat kasnije i osoblje u Frankfurtu na Majni, koji je najfrekventniji nemački aerodrom, a zatim se uključio i Minhen - treći po veličini nemački aerodrom.I u Severnoj Rajni Vestfaliji, nemačkoj pokrajini sa više od 18 miliona stanovnika, na aerodromu u Diseldorfu, drugom po veličini, došlo je do sporadičnih otkazivanja letova. Nemački mediji javljaju o očajnim putnicima, "zarobljenim" na aerodromima i povećanom broju polazaka vozova, koje je železniča stavila na raspolaganje.

Na pitanje lista Velt zašto sindikat Lufthanze nije ranije najavio štrajk, kako bi putnicima bilo lakše, portparol sindikata Aleksandar Berens je rekao da to onda ne bi imalo nikakav efekat.

"Za putnike nam je žao, oni gube jedan dan odmora, ali za nas se tu radi o budućnosti", rekao je Berens.

"Uslovi su kao kod jeftinih kompanija", prenose mediji izjave zaposlenih u ovoj elitnoj avio-kompaniji, nezadovoljnih uslovima rada.

Mediji, postavljajući pitanje zašto letačko osoblje "Lufthanze" štrajkuje, navode da pratilac u avionu, na početku karijere sa radom po smenama, zaradi oko 1800 evra. Dodaje se da sindikat traži pet odsto povećanja plata pratećem letačkom osoblju, a da im je ponuđeno 3,5 odsto. Biti stjuardesa više nije posao snova. Sada, naime, letačko osoblje više ne ostaje u egzotičnim mestima, poput Bombaja, Bangkoka ili Najrobija, kao nekada, danima na odmoru i "safari" zabavama do sledećeg leta. Primera radi, osoblju koje iz Nemačke leti za Njujork ostaje samo jedan dan za odmor do povratka, a pri letu za San Francisko dva dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track