KO JE UDALJIO RUSKU FLOTU OD UKRAJINSKE OBALE? Snage Kijeva tvrde da su oni! Hvale se potapanjem brodova, Rusi tvrde drugačije!
ilu, Foto: Profimedia, Shutterstock

rat u Ukrajini

KO JE UDALJIO RUSKU FLOTU OD UKRAJINSKE OBALE? Snage Kijeva tvrde da su oni! Hvale se potapanjem brodova, Rusi tvrde drugačije!

Planeta -

Ukrajinska vojska dala je danas uveravanja da je potisnula rusku flotu na oko sto kilometara od ukrajinskih obala u Crnom moru, gde ruski brodovi nedeljama drže pomorsku blokadu.

"Posle naših akcija namenjenih remećenju neprijateljskih vojnih snaga, grupa brodova ruske flote u Crnom moru potisnuta je od ukrajinskih obala na daljinu od više od sto kilometara", navelo je ukrajinsko ministarstvo odbrane preko Telegrama.

Ta informacija nije mogla da bude proverena iz nezavisnih izvora, navodi agencija Frans pres.

Prema ukrajinskom ministarstvu, ruske trupe su shodno tome primorane da rasporede sisteme obalske odbrane na Krimu i u južnoj ukrajinskoj oblasti Herson, koje su pod njihovom kontrolom.

Rusi su takodje poslali pojačanja na Zmijskom ostrvu, maloj teritoriji u Crnom moru koju su zauzeli prvog dana invazije.

"Lišili smo rusku flotu potpune kontrole nad severozapadnim delom Crnog mora, koje je postalo 'siva zona'", saopštilo je ukrajinsko ministarstvo navodeći da Moskva sada pokušava da povrati kontrolu.

Kijev je dodao da i dalje ostaje pretnja od ruskog ispaljivanja raketa iz mora, kao i da ruski brodovi i dalje blokiraju civilnu plovidbu u toj zoni. Pomorska blokada ukrajinskih luka izaziva strahovanje od svetske krize u hrani, pošto je blokiran izvoz žitarica iz Ukrajine i svetske cene divljaju.

Iako Rusija ima očiglednu pomorsku nadmoć, ukrajinske snage tvrde da su uspele da potope više ruskih brodova od početka rata, medju kojima u aprilu krstaricu Moskva, u Crnom moru. Moskva tvrdi s druge strane da je taj brod potonuo kao posledica incidenta na njemu.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja