PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U SAD: Bajden uveo posebne mere zbog pretnje u energetskom sektoru!
Foto: Stefani Reynolds / AFP / Profimedia

alarmantno

PROGLAŠENO VANREDNO STANJE U SAD: Bajden uveo posebne mere zbog pretnje u energetskom sektoru!

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden proglasio je vanredno stanje u zemlji zbog pretnje u energetskom sektoru.

Postoji nekoliko faktora koji ugrožavaju sposobnost Sjedinjenih Država da obezbede dovoljnu proizvodnju električne energije. Ovi faktori uključuju poremećaje na energetskim tržištima izazvane invazijom Rusije na Ukrajinu i ekstremne vremenske prilike pogoršane klimatskim promenama.

Ovo se navodi u saopštenju Bele kuće od 6. juna.

Prema dokumentu, u nekim delovima Sjedinjenih Država, suše u kombinaciji sa visokim temperaturama izazivaju i nestašice struje i rekordnu potražnju za njom. „Kao rezultat toga, Federalna regulatorna komisija za energetiku i Severnoamerička korporacija za pouzdanost električne energije upozorile su na kratkoročne probleme sa snabdevanjem električnom energijom“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Napominje se da SAD većinu modula za solarne elektrane uvoze iz jugoistočne Azije, ali odnedavno ne mogu da ih isporuče u dovoljnim količinama.

Kao rezultat toga, Bajden je proglasio vanredno stanje u zemlji zbog pretnje nedostatka dovoljnih kapaciteta za proizvodnju električne energije. Takođe se napominje da SAD nameravaju da povećaju solarnu proizvodnju.

Kurir.rs/West Observer

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track