JA NE RADIM ZA ZELENSKOG: Američki gradonačelnik otkrio zašto neće poslušati apel ukrajinskog predsednika o prekidu veza sa Rusima
Foto: Screenshot YT/KQED, AP/Efrem Lukatsky

principijelan

JA NE RADIM ZA ZELENSKOG: Američki gradonačelnik otkrio zašto neće poslušati apel ukrajinskog predsednika o prekidu veza sa Rusima

Planeta -

Član gradskog veća San Hozea želi da grad preispita svoj stav nakon što je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prošle nedelje zatražio da se prekinu projateljske veze sa ruskim gradom koji proizvodi ratne rakete.

Ali gradonačelnik Sem Likardo nema dilemu kako da odgovori.

„Ne radim za gospodina Zelenskog“, rekao je Likardo o tome treba li grad da revidira svoj stav. Potom je ukazao na izjavu u kojoj je rekao da „gnev gradske vlade treba da bude usmeren protiv ruske vlade, a ne protiv ruskog naroda“.

Tokom obraćanja u petak na godišnjoj američkoj konvenciji gradonačelnika, Zelenski je pozvao San Hoze, Čikago, Portland, San Dijego i Džeksonvil da prekidaju svoje bratske veze sa ruskim Jekaterinburgom, tvrdeći da „treba da ubijamo tiranine“. "Ne dozvolite da vas vaš odnos sa slobodnim svetom iskoristi – prekinite veze.”

Posebno je kritikovao odnos San Hozea sa Jekaterinburgom, četvrtim najvećim gradom u Rusiji, i gde je izjavio da su „neke od najsmrtonosnijih ruskih raketa dizajnirane i proizvedene“.

„Šta vam daju te veze?“ Zelenski je rekao gradonačelnicima. „Možda ništa. Ali oni dozvoljavaju Rusiji da kaže da nije izolovana čak ni nakon što je počeo rat. Ukrajinski gradovi i civili su pod stalnim bombardovanjem Rusa od početka rata krajem februara. Članica Saveta Silvija Arenas rekla je da namerava da u martu ponovo da predlog za okončanje veza San Hozea sa Jekaterinburgom. Arenas je na kraju glasao protiv svoje inicijative kada su shvatili da savet želi da održi odnose.

Gradsko veće San Hozea jednoglasno je glasalo protiv prekida odnosa i umesto toga odlučilo je da pošalje pismo u Jekaterinburg u kojem poziva na mir i pokazuje podršku onima koji su odlučili da se zalažu za ruskog predsednika Vladimira Putina. San Hoze je bila jedna od nekoliko gradova regiona zaliva San Franciska koje su ove godine raspravljale o prekidu veza sa Rusijom. Okrug Santa Klara raskinuo je veze sa svojim bratskim gradom Moskvom krajem marta, dok je Livermor krenuo putem San Hozea i poslao pismo svom bratskom gradu Snežinsku.

Arenas je u intervjuu priznala da je prošli put glasao protiv njenog predloga jer je većina veća bila protiv.

"Pristala sam na pismo jer nije bilo druge opcije", rekla je ona o svojoj odluci. Ali primedbe Zelenskog u petak promenile su stav člana istočnog saveta San Hozea.

Arenas je rekla: „Mislim da treba da poslušamo uputstva tih lidera jer oni najbolje poznaju svoju zemlju i njihova zabrinutost zbog onoga što radimo ne čini da se Rusija oseća otuđeno. “

Ona je rekala da se od kada je San Hoze prvi put glasao o tom pitanju, promenio i pravac rata.

Iako se Likardo ne slaže sa pokušajem Arenasa da preispita odnos sestrinskog grada, u izjavi gradonačelnika se kaže da je kontaktirao više osoblje Bele kuće i da će ih pratiti da identifikuje grad u Ukrajini. planira da radi da bi San Hoze mogao da uspostavi sestrinski odnos sa gradom.

„Na kraju krajeva, mir će doći u region samo sa promenom režima u Rusiji, što zahteva da učinimo sve što možemo – uključujući civilnu diplomatiju – da podstaknemo građane Rusije da se zauzmu za mir" Dodao je on. „To zahteva da linije komunikacije budu otvorene. Pobratimski odnosi se uspostavljaju radi promovisanja razmene kulturnih ideja širom sveta. San Hoze ima nekoliko gradova pobratima uključujući Okajamu, Japan, Dablin, Irska, i Kostariku.

Kurir.rs/greeleytribune

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track