KIJEV NEĆE RAT I MIR: Ukrajinci iz škola izbacuju roman Lava Tolstoja, jer veliča rusku vojsku!
Foto: Rare Book. / Alamy / Alamy / Profimedia

ludilo

KIJEV NEĆE RAT I MIR: Ukrajinci iz škola izbacuju roman Lava Tolstoja, jer veliča rusku vojsku!

Planeta -

Ukrajinske vlasti nameravaju da iz školskog programa isključe roman Lava Tolstoja „Rat i mir“, koji su videli kao „veličanje“ ruske vojske. Ovo je u utorak saopštio prvi zamenik ministra prosvete i nauke Ukrajine Andrij Vitrenko.

Prema njegovim rečima, planirano je da se mnoge knjige ruskih pisaca potpuno uklone iz obrazovnog programa ukrajinskih škola. „Pa, na primer, kao „Rat i mir“, ovo se više neće proučavati u Ukrajini“, citira agencija UNIAN reči Andreja Vitrenka. Prema rečima zamenika ministra prosvete Ukrajine, sve što „peva“ o ruskim trupama „nestaće iz programa proučavanja strane književnosti“, prenosi TASS.

On je dodao da se u Ukrajini očekuju promene nastavnih planova i programa u pravcu jačanja „nacionalno-patriotskog vaspitanja“, a posebno će se promeniti školski predmet „Zaštita otadžbine“. Tamo će biti ojačano nacionalno-patriotsko vaspitanje. I biće posebna jedinica koja će se baviti protivminskim delovanjem“, rekao je Vitrenko. Izmene će biti i u metodici nastave istorije Ukrajine i svetske istorije, dodao je zamenik ministra.

Vrhovna rada je 6. aprila registrovala nacrt zakona o zabrani davanja imena objektima u ukrajinskim gradovima povezanim sa Rusijom, njenom istorijom i ličnostima. Vlasti jednog broja ukrajinskih gradova nedavno su najavile preimenovanje naziva ulica povezanih sa Rusijom i SSSR-om, kao i demontažu sovjetskih simbola sa spomenika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track