PARLAMENTARNI IZBORI U FRANCUSKOJ: Levica i Makronov savez skoro izjednačeni
Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

projekcije

PARLAMENTARNI IZBORI U FRANCUSKOJ: Levica i Makronov savez skoro izjednačeni

Planeta -

Prema projekcijama, na osnovu delimičnih rezultata izbora, očekuje se da će centristički savez francuskog predsednika Emanuela Makrona zadržati parlamentarnu većinu nakon danas održanog prvog kruga parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Prema projekcijama, Makronova partija i saveznici osvojili su izmedju 25 i 26 posto glasova, što znači da su skoro izjednačeni po broju glasova sa novom levičarskom koalicijom koju čine pristalice tvrdokornih levičara, socijalista i Zelene partije.

Ipak, previđa se da će Makronovi kandidati pobediti u većem broju okruga od levičarskih rivala, čime će Makronov savez dobiti većinu.

Belgijski list ''Libr'' objavio je, pozivajući se na dve prve izlazne ankete koje je sprovelo više instituta za ispitivanje javnog mnjenja u Francuskoj, da su Centristički savez Zajedno francuskog predsednika Emanuela Makrona i levičarska Nova narodna ekološka i socijalna unija Žan-Lik Melanšona osvojili približno isti broj glasova - oko 25 odsto.

Sledi krajnje desničarski savez Nacionalno okupljanje Marin Le Pen sa 18,9 odsto, Republikanci i njihovi saveznici sa 13,7.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track