BIZARAN ZLOČIN U JAPANU: Deka ubio unuku, ali zaboravio kako je to učinio! Evo kako se branio na sudu!
Foto: Reuters

drama

BIZARAN ZLOČIN U JAPANU: Deka ubio unuku, ali zaboravio kako je to učinio! Evo kako se branio na sudu!

Planeta -

Na sudu u Japanu, u maju, osamdesetosmogodišnji Susumu Tomizava priznao da je pre dve godine ubio svoju unuku Tomomi (16), ali je dodao kako se ne seća da je to učinio.

Tomizava ima Alzheimerovu bolest, progresivni i nepovratni neurološki poremećaj koji uništava neurone. Njegovi advokati su tokom suđenja kazali da ne bi trebao da snosi odgovornost za ovo krivično delo, jer njegova bolest uzrokuje demenciju, stanje obeleženo višestrukim kognitivnim nedostacima kao što je gubitak pamćenja.

"Za vreme incidenta nije zbog demencije i alkohola, znao je šta radi", kazali su.

Međutim, sud u Fukui nije se složio s njihovim stajalištima. Tomizava je 31. maja osuđen na četiri i po godine zatvora zbog ubistva. Slučaj je šokirao mnoge u Japanu, zemlji u kojoj raste broj starije populacije s demencijom, piše CNN.

Tomizava i Tomomi živeli su u njegovoj kući u Fukui. U noći 9. septembra 2020. su se posvađali, nakon čega je on ubio unuku. Tomizava se samo seća da je te večeri puno pio. Ali sukob ga je značajno uznemirio jer je uzeo kuhinjski nož od 17 centimetara, ušao u Tomominu spavaću sobu i više puta je ubo u vrat.

Tomizava je kasnije nazvao svog najstarijeg sina rekavši da je pronašao Tomomijevo krvavo telo. Na mesto događaja ubrzo je stigla policija koja je uhapsila starijeg muškarca.

Tomizavino mentalno stanje bilo je glavni fokus tokom suđenja jer su lekari, advokati i sudije raspravljali o tome je li deda svesno ubio svoju unuku. Lekari koji su procenili njegovo stanje smatrali su da je imao motiv za ubistvo.

"Radilo se o namernom postupku, u tom trenutku je imao nameru da ubije unuku", kazao je tokom suđenja forenzički psihijatar Hiroki Nakagava.

Tužioci su rekli da je stariji muškarac bio u stanju kontrolirati svoje postupke i "posjedovao sposobnost prosuđivanja između dobrih i loših aktivnost uprkos svojoj bolesti". Sud je u presudi uzeo u obzir da Tomizava boluje od Alzheimerove bolesti, ali je naveo da je u vrijeme ubistva shvaćao o kakvom se postupku radi.

"Okrivljeni je u vreme zločina bio u stanju psihičke iscrpljenosti i imao je velikih poteškoća u prosuđivanju što je ispravno ili ne, ali je istovremeno bio u stanju da počini ubistvo", rekao je sudija Jošinobu Kavamura.

Kurir.rs/Avaz.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja