02:42

KINESKE KOMPANIJE STAVILE PAUZU NA RUSKO TRŽIŠTE! Stručnjak iz Šangaja otkrio: Evo ČEGA i KOGA se Kina NAJVIŠE PLAŠI

šokantno

KINESKE KOMPANIJE STAVILE "PAUZU" NA RUSKO TRŽIŠTE! Stručnjak iz Šangaja otkrio: Evo ČEGA i KOGA se Kina NAJVIŠE PLAŠI

Planeta -

Rat u Ukrajini potresao je ceo svet koji oseća brojne posledice ratnog stanja.

Da bi preživela sankcije Zapada uvedene zbog rata u Ukrajini, Rusija će morati da plati visoku cenu kako bi obezbedila podršku Kine. Moskva će postati svojevrsni vazal Pekinga, tvrdi briselski portal Politiko.

Vladimir Milić iz Šangaja, urednika sajta savremenakina.rs, smatra da su kineske kompanije stavile pauzu na rusko tržište iz straha od sekundarnih sankcija zapadnih zemalja.

Vladimir Milić
foto: Kurir Televizija

- Mislim da je ta ocena malo preterana. Neće biti baš takav vazalski odnos između Rusije i Kine. Svakako da Kina očekuje u budućnosti bolju cenu energenata, jer kada u potpunosti prestanu zapadne zemlje da koriste ruske energente ostaće samo Kina. Pored toga kineske kompanije se nadaju da sada kada su zapadne kompanije otišle one će popuniti taj prostor. Trenutno su kineske kompanije stavile jednu pauzu na rusko tržište najviše iz straha jer se plaše sekundarnih sankcija od strane zapadnih zemalja - rekao je Milić.

Dr Sanja Arežina, autor knjige ,,Kina u Evropi'', navela je načine na koji se saradnja Rusije i Kine manjala kroz istoriju.

Sanja Arežina
foto: Kurir Televizija

- Potpuno je normalno da vi u različitim periodima možete da vidite različita strateška prestrojavanja. Pre sedamdesetih godina Kina i Sovjetski savez su bili u dobrim odnosima. Od 1972. godine skopljen je taj brak iz računa između SAD i Kine protiv Sovjetskog saveza. Danas možemo da vidimo nešto potpuno drugačije. Strateško partnerstvo koje je sada prešlo u bezgranično partnerstvo između Rusije i Kine - rekla je Arežina.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

04:09

Rodić: Da li je novi non pejper ŠANSA ZA SRBIJU ILI SAMO JOŠ JEDNA PRODAJA MAGLE?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track