LOV NA NESVRSTANE Bajden u koaliciju protiv Rusije pokušava da uvuče Brazil, Indiju, Izrael i arapske zemlje!
Foto: Shutterstock, Profimedia

GEOSTRATEŠKI PLAN VAŠINGTONA

LOV NA NESVRSTANE Bajden u koaliciju protiv Rusije pokušava da uvuče Brazil, Indiju, Izrael i arapske zemlje!

Planeta -

Posle tri meseca rata u Ukrajini čini se da zvanični Vašington i saveznici nemaju dovoljno snage da nanesu teže udarce Kremlju

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena pokrenula je veliku akciju kako bi pokušala da u koaliciju protiv Rusije, koja je pokrenula invaziju na Ukrajinu, uvuče zemlje poput Brazila, Indije, Izraela i arapskih država! Kako prenosi Njujork tajms, veliki broj zemalja u Aziji, Africi i Latinskoj Americi zadržao je dobre veze s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, koga Amerika želi da izoluje.

Razočaravajuća realnost

Stvaranje koalicije protiv Rusije išlo je dobro u prvim nedeljama invazije pokrenute 24. februara i tada je Bajden izjavio da su "za cilj i jedinstvo koje smo iskazali tokom ovih mesec dana nekad trebale godine da se postigne". Međutim, danas, dok rat traje već četiri meseca, stratezi u Vašingtonu suočeni su s razočaravajućom realnošću da moćna koalicija, koja se prostire od Severne Amerike preko Evrope do Azije, nije dovoljna da se ostvari prevaga i nanesu teži ekonomski udari Kremlju koji bi doveli do preokreta na frontu. Zbog toga je Bajdenova administracija krenula u "lov na nesvrstane". U Vašingtonu se nadaju da će ove zemlje privoleti da uvedu ekonomske sankcije Rusiji, upute vojnu pomoć Ukrajini i izvrše diplomatski pritisak za dodatnu izolacije Kremlja.

Cene goriva nezaustavljivo rastu...
Cene goriva nezaustavljivo rastu...foto: Zorana Jevtić

Rekordan rast cena: Galon benzina u SAD pet dolara

Novi rekordan rast cena benzina širom SAD stvara napetost za milione potrošača i privredu, otežavajući političke izazove s kojima se suočava administracija Džozefa Bajdena uoči novembarskih izbora na sredini mandata, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE). Nakon što je američka potrošačka inflacija dostigla najviši nivo u poslednjih 40 godina, prosečna cena galona (3,8 litara) običnog bezolovnog benzina u SAD 9. juna uveče dostigla je rekordno visokih pet dolara, piše Vol strit džornal. Cene benzina su naglo porasle nakon ruske invazije na Ukrajinu ranije ove godine, ističe list i dodaje da su ionako male zalihe nafte još više iscrpljene i bez naznaka olakšanja. To je dodatno umanjilo kućne budžete Amerikanaca, koji su već pogođeni visokim cenama svega - od proizvoda u radnjama do obroka u restoranima i putovanja avionom. Cene energenata skočile su 34,6 odsto u odnosu na godinu ranije, dok su cene namirnica porasle za 11,9 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Uprkos partnerstvu sa SAD, mali broj zemalja je spreman da rizikuje dobre odnose s Rusijom, pre svega zbog trgovine u energetskom sektoru, ali i iz bezbednosnih razloga. Zbog toga je Bajden primoran da ovog leta otputuje u Saudijsku Arabiju, državu koju je ranije nazvao "parijom", a nedavno se u Los Anđelesu sastao sa Žairom Bolsonarom, predsednikom Brazila, na marginama Samita Amerika. Bolsonaro je posetio Moskvu nedelju dana pre početka invazije i tada je objavio "solidarnost sa predsednikom Putinom". Bolsonaro je u Los Anđelesu preduhitrio Bajdenov pritisak vezano za Rusiju, rekavši da iako je Brazil ostao otvoren za pomogne u okončanju rata, "moramo ostati oprezni s obzirom na naše oslanjanje na druge zemlje" - Imam zemlju kojom moram da upravljam - rekao je Bolsonaro. I zvaničnici SAD su priznali da imaju velikih problema da ubede druge zemlje da se priklone izolaciji Rusije - Jedan od najvećih problema s kojima se danas suočavamo jeste problem očuvanja granica. Verujem da će ruski zločini počinjeni u Ukrajini ubediti neutralne države da se pridruže koaliciji protiv Moskve s obzirom na naš kolektivni interes za pravila koja bismo svi želeli da se poštuju, a niko od nas ne bi želeo da se koriste protiv naših građana - rekla je Samanta Pauer, koja je na čelu Agencije za međunarodni razvoj.

Protiv drugog mandata - Demokrate neće Bajdena

Njujork tajms je preneo da je većina zvaničnika Demokratske partije protiv toga da se aktuelni predsednik Bajden kandiduje za drugi mandat na izborima 2024. Dnevnik navodi da Bajden ima velikih problema da ostvari planove i da mu je jedina šansa da glasače koji su fokusirani na rast inflacije i cene energenata usled rata u Ukrajini namami u tabor demokrata tako što će se fokusirati na izveštaje i saslušanja o neredima na Kapitolu 6. januara posle mitinga Donalda Trampa. Dnevnik prenosi i da su demokrate pretrpele poraze na pitanjima kao što su zabrana abortusa, kontrola oružja i pravo glasa.

U Moskvi su uvereni da američki pokušaji da se Rusija izoluje neće proći: - U modernom svetu nemoguće je izolovati zemlju, naročito ne tako veliku kao što je Rusija - rekao je Dmitrij Peskov, portparol Kremlja.

Ni Izrael nije pristao

Prilikom izglasavanja rezolucije o osudi ruske invazija na Ukrajinu u martu je pred UN 35 zemalja bilo uzdržano. Uglavnom su to bile zemlje Bliskog istoka, Afrike i Azije. Iako je Brazil glasao za usvajanje rezolucije, ova zemlja je nastavila da uvozi veštačko đubrivo i druge proizvode iz Rusije. Indija i Južna Afrika su bile uzdržane i ove zemlje su nastavile da kupuju veštačko đubrivo, vojnu opremu i naftu od Rusije. Čak i najbliži saveznik SAD na Bliskom istoku Izrael ne podržava u potpunosti Vašington. Izrael je izrazio solidarnost sa Ukrajinom, ali istovremeno odbija da uvede većinu sankcija i direktno osudi Rusiju. Brazil, Indija i Južna Afrika, zajedno s Rusijom i Kinom, spadaju u zemlje BRIKS i čine trećinu globalne ekonomije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track