SME LI ODRASLA OSOBA DA IMA SEKSUALNI ODNOS SA OSOBOM OD 17 GODINA? Ovo je starosna granica u Evropi, i varira od zemlje do zemlje
Foto: Jakubmarian.com

mutna granica

SME LI ODRASLA OSOBA DA IMA SEKSUALNI ODNOS SA OSOBOM OD 17 GODINA? Ovo je starosna granica u Evropi, i varira od zemlje do zemlje

Planeta -

Šta kada četrdesetogodišnjak ili tridesetogodišnjak želi da stupi u polni odnos sa maloletnom osobom koja svojevoljno pristaje na taj čin?

Starosna granica za pristanak, iako nema konkretnu pravnu definiciju, široko se shvata kao najniža starost u kojoj je osoba zakonski sposobna da da pristanak na seksualnu aktivnost sa drugom osobom.

Međutim, tačna definicija varira od zemlje do zemlje, a postoje i drugi faktori koji mogu učiniti dozvoljenim inače nezakonit seksualni čin (ili obrnuto).

Najvažnije je takozvano izuzeće za bliske godine, koje se naziva i zakon Romea i Julije. U nekim zemljama je legalno da osoba ima seksualne odnose sa osobom mlađom od pristanka pod uslovom da starija osoba nije značajno starija od mlađe osobe (obično ne više od 3 godine).

U Hrvatskoj, starosna granica za pristanak na seksualni odnos je 15 godina, dok osoba od 16 godina, uz dozvolu roditelja, može stupiti i u brak, piše Slobodna Dalmacija.

Evo koja je donja starosna granica seksualne aktivnosti maloletnika i odraslih osoba dopuštena u pojedinim zemljama, navodi sajt jakubmarian.com.

starosna granica
foto: Jakubmarian.com

14 godina: Albanija, Andora, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Nemačka, Mađarska, Italija, Lihtenštajn, Makedonija, Crna Gora, Portugal, San Marino, Srbija

15 godina: Hrvatska, Češka, Danska, Francuska, Grčka, Island, Monako, Poljska, Rumunija, Slovačka, Slovenija, Švedska

16 godina: Armenija, Azerbejdžan, Belorusija, Belgija, Finska, Gruzija, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Litva, Luksemburg, Malta, Moldavija, Holandija, Severni Kipar, Norveška, Rusija, Španija, Švajcarska, Ukrajina, Ujedinjeno Kraljevstvo

17 godina: Kipar, Irska

18 godina: Turska, Vatikan

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track