01:19

SEVERODONJECK POTPUNO ODSEČEN: Rusi srušili i treći most

drama

SEVERODONJECK POTPUNO ODSEČEN: Rusi srušili i treći most, guverner Luganska otkrio koliko traju borbe za svaku zgradu!

Planeta -

Prema poslednjim informacijama koje je jutros objavio Rojters, Rusi su prekinuli sve rute iz Severodonjecka. Naime, Rusi su srušili poslednji most preko reke Severni Donjec koji je povezivao grad sa područjem pod ukrajinskom kontrolom.

Ruske snage su pooštrile stisak u istočnom ukrajinskom gradu Severodonjecku, ometajući nedavne humanitarne rute i rute za evakuaciju, rekao je ukrajinski zvaničnik u ponedeljak.

To je scenario koji podseća na ruski napad na Mariupolj prošlog meseca.

Guverner Luganske oblasti, kojoj pripada Severodonjeck, Sergej Gajdaj, objavio je na društvenim mrežama da ruska vojska nemilosrdno bombarduje grad, usled čega su porušeni svi mostovi koji vode iz grada.

Zbog toga je, kaže, postalo nemoguće doneti humanitarnu pomoć u grad ili evakuisati građane.

Ali on je takođe dodao da se u nekim delovima gradu još uvek može pristupiti i da su neka urbana područja i dalje pod kontrolom Ukrajine.

„Još uvek postoji mogućnost transporta ranjenika u bolnice, tako da i dalje postoji pristup gradu“, rekao je Gajdaj za ukrajinski Radio Slobodna Evropa.

„Teško ih je snabdeti oružjem i zalihama. Teško je, ali nije nemoguće“, dodao je on.

U poslednje vreme Ukrajina sve češće poziva Zapad da hitno pošalje još teškog naoružanja za odbranu severnog Donjecka.

Kijev kaže da bi za taj grad mogao biti ključan u borbi za istočni Donbas, kao i u ratu koji je u toku već četvrti mesec.

"Borbe su toliko žestoke da borba ne samo za jednu ulicu već i za jednu zgradu može da traje danima“, rekao je ranije Gaidai.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja