SAD SHVATA DA GUBI RAT PROTIV RUSIJE Analitičari: Ne mogu da KORISTE SILU, pa šalju poruku Ukrajini da se ODREKNE SVOJE TERIOTRIJE
Foto: EPA / Leigh Vogel, EPA/Mikhail Metze, Profimedia, Shutterstock

rat na istoku

SAD SHVATA DA GUBI RAT PROTIV RUSIJE Analitičari: Ne mogu da KORISTE SILU, pa šalju poruku Ukrajini da se ODREKNE SVOJE TERIOTRIJE

Planeta -

Devedesetih godina Sjedinjene Američke države vršile su pritisak na sve zemlje sveta da uvedu sankcije SR Jugoslaviji, a dok danas baš i nisu u istom položaju kao što su nekada bile, smatraju sagovornici voditeljke jutarnjeg programa Kurir televizije Olje Lazarević

Profesorka dr Dragana Mitrović sa Fakulteta političkih nauka i Vladislav Jovanović, karijerni diplomata gostovali su u jutarnjem programu Kurir televizije gde su istakli da je odnos SAD prema Rusiji samo pojačao dobre odnose Rusije i Kine.

Profesorka Mitrović istakla je da je bombardovanje ambasade Kine u Beogradu tokom NATO agresije 1999. godine pokazalo ovoj sili do koje mere je zapad spreman da ide u svojoj supermaciji.

analitičari
foto: Kurir televizija

- U toj misiji bio je bombarder koji je doleteo iz SAD, poginulo je troje kineskih novinara, dvadeset je ranjeno, a ambasada je uništena. Kasnije su Amerikanci i NATO tvrdili da je to bila greška dok je kod Kineza ostalo uvreženo da stanovište da su to namerno učinili. Taj akt državnog terorizma i taj napad na državnu teritoriju pokazao je Kini koliko je spreman zapad da ide daleko da produži supremaciju SAD-a. I koliko su opasni za Kinu. Kina je promenila svoju doktrinu, modernizovala svoju vojsku i naučila mnoge lekcije gledajući šta se nama dešava. Uticali su i na njihov stav i bilateralne odnose - kaže profesora Mitrović, koja je istakla da Kina SAD i NATO pakt smatra svojim neprijateljem i neprijateljem slobodnog sveta.

Karijerni diplomata Vladislav Jovanović istakao je da je kancelar Olaf Šolc ubrzao da ostatak Balkana stave pod svoju punu kontrolu.

- Ne libe se da kažu da i Srbija pripada Atlantskom paktu iako formalno kažu da poštuju našu vojnu neutralnost. Sve je dvolično, a očigledno je da je cilj samo jedan i sada se muče kako da ga ostvare. Situacija nije ista kao što je bila ranije kada su bili apsolutno dominantni. Sada su u situaciji da moraju da vode računa i o drugima koji su postali moćni. To ih ograničava u odnosu na nas, Ukrajinu i ostale - kaže karijerni diplomata.

analitičari
foto: Kurir televizija

Vladislav Jovanović naveo je da balkanski narod nikada nije bio lepo viđen od velikih sila.

- Pogotovo sada, oni nama daju sada neke pilule za umirenje i uspavljivanje dok se ne dogodi ono što oni žele, a to je da ga stave pod svoju kontrolu. Evropska unija je prekršila sopstveno pravilo, a činjenica je da oni nas stavljaju u nižerazredni položaj i pitanje je da li mi na to treba da pristanemo - kaže Jovanović.

Odnosi Kine i Rusije

Profesorka Mitrović je naglasila da ne veruje da je Rusija spremna da se stavi u niži položaj u odnosu na Kinu.

- Rusija je svetska sila i ima neke odlike svetske sile koje Kina nema. I Kina to jasno uviđa i poštuje. Sa druge strane SAD vrše strateški pritisak na obe ove države, vode proksi rat preko Ukrajine sa Rusijom, a zapadni blok ih je gurnuo u još čvršću saradnju. Ove dve države su još 2001. godine potpisale ugovor o dobrosusedskom odnosu i ta saradnja se samo razvijala. Njihov odnos je veoma važan obema državama, a važan je i za taj novi svet koji nastaje. Videli smo da je SAD ovim ratom u Ukrajini uspela da poderdi Brisel i čitavu EU da nametnu sebe kao garanotra bezbednosti. To je veliki poraz EU, a pobeda Amerike - kaže Mitrović i dodaje:

analitičari
foto: Kurir televizija

- SAD više ne može da primenom svoje omiljene alatke, a to je brutalna sila koja polazi od superiorne pozicije da oni naređuju, a svi postali moraju da ih slušaju. Najveći problem je što SAD ne menja svoje ponašanje. Donald Tramp je jedan neobičan izuzetak - kaže profesorka Mitrović.

Karijerni diplomata je istakao da SAD uviđa da neće ceo svet da prihvati njihovu borbu protiv Rusije i sada kao, veliki praktičari, šalju Ukrajini poruku da treba da se odrekne dela svoje teriotije.

- Ovo je ohrabrujuće i pokazuje da će ovaj rat imati skori kraj - istakao je Jovanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

04:27

RUSIJA ĆE POBEDITI U RATU? General major Forca: Od početka se znalo da Ukrajina NEMA ŠANSE, Rusi su ih u prvoj fazi napada RAZBILI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track