U GRADOVIMA SE LAKŠE KRIJEMO: Savetnik Zelenskog otkrio novu taktiku ukrajinske vojske! VIDEO
Foto: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

provereno

U GRADOVIMA SE LAKŠE KRIJEMO: Savetnik Zelenskog otkrio novu taktiku ukrajinske vojske! VIDEO

Planeta -

Zauzimanje položaja u gradovima je proračunata taktika ukrajinske vojske da minimizira svoje gubitke i maksimizira gubitke ruskih snaga, otkrio je najviši savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U intervjuu za Njujork tajms objavljenom u utorak, Mihail Podoljak je tvrdio da se „Rusi loše bore u gradovima“. Ukrajinski zvaničnik je dalje objasnio da je „u gradovima moguće manevrisati, naći zaklon, a gubici se minimiziraju; možete se duže odupreti i naneti značajne žrtve Rusima.”

00:47

112. DAN RATA U UKRAJINI Bitka za centar Severodonjecka

Podoljak je dodao da je borba u urbanoj sredini mesto gde pešadija ima šansu. A pošto ruske snage imaju daleko više artiljerije, ukrajinske trupe moraju da pribegnu ovoj strategiji, smatra savetnik predsednika. Kao primer naveo je grad Severodonjeck u Luganskoj oblasti, gde se već nekoliko dana vode teške ulične borbe.

Zvaničnik je primetio da ukrajinska vojska nije imala mnogo alternativnih opcija zbog nedostatka teškog naoružanja. Pomoćnik Zelenskog je rekao da je delom kriva očigledno nevoljnost zapadnih lidera da Kijevu daju adekvatan broj velikih oružja.

„Ako mislite da treba da izgubimo, samo nam recite direktno: „Želimo da izgubite“. Tada ćemo razumeti zašto nam dajete oružje na ovom nivou“, rekao je Podoljak.

Zvaničnik se požalio da nekim zapadnim pristalicama Kijeva nedostaje osećaj hitnosti uprkos tome što je ukrajinska vojska ozbiljno nadjačana u Donbasu.

Podoljak je takođe postao prvi ukrajinski zvaničnik koji je naveo ukupan broj svakog tipa teškog naoružanja. Kijev misli da bi trebalo da postigne paritet sa ruskim snagama na istočnom frontu: 1.000 haubica, 300 višecevnih raketnih sistema, 500 tenkova, 2.000 oklopnih vozila i 1.000 dronova.

Dok su SAD isporučile Ukrajini oko 100 haubica i nekoliko desetina samohodnih artiljerijskih topova i obećale ovog meseca, zajedno sa Ujedinjenim Kraljevstvom, da će isporučiti nekoliko višestrukih raketnih sistema, ovo još uvek nije dovoljno za potrebe ukrajinske vojske, upozorio je Podoljak .

Prema zvaničnim procenama, ruske snage dnevno ispaljuju oko 70.000 projektila u Donbasu, dok ukrajinske trupe mogu da vrate 10 puta manje granata.

Podoljak je dalje naglasio da bi svaki prekid vatre koji poziva na teritorijalne ustupke od strane Ukrajine doveo do „trajnog rata“ jer bi Moskva dalje zadirala na ukrajinsku teritoriju.

Savetnik Zelenskog je sugerisao da elite u nekim zapadnim zemljama nisu bile voljne da priznaju da su njihovi prethodni pokušaji da uspostave prijateljske odnose sa Rusijom bili pogrešni. Povrh toga, mnogi lideri u zapadnoj Evropi bi i dalje voleli da obnove predratne poslovne veze sa Moskvom i bili su podložni proruskom lobiju, tvrdi Podoljak.

„Problem je problem“, rekao je ukrajinski zvaničnik, dodajući da „postoji nevoljkost elite, na primer, Francuza, da ovo bude glavna tema za sebe. Oni se kriju od rata.”

Govoreći o ishodu sukoba koji bi Ukrajina videla kao pobedu, pomoćnik Zelenskog je rekao da Kijev ima za cilj da „nanese nekoliko vojnih poraza” ruskim snagama, što bi zauzvrat rezultiralo „transformacijom političkog sistema Ruska Federacija“, prema Podoljaku.

On je objasnio da će period političkih previranja u Rusiji dati Ukrajini priliku da povrati punu kontrolu nad svojim granicama i zapečati odbrambene saveze kako bi sprečila nastavak sukoba.

Međutim, da bi se sve ovo ostvarilo, Kijevu je potrebno znatno više teškog naoružanja nego što trenutno dobija od svojih zapadnih saveznika, naglasio je Podoljak.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track