MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE Komarci koji su proučavani u ukrajinskim laboratorijama SAD koristile na Kubi?
Foto: Profimedia

tvrdnje iz rusije

MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE Komarci koji su proučavani u ukrajinskim laboratorijama SAD koristile na Kubi?

Planeta -

Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da je otkrilo fajlove u zaplenjenim biolaboratorijama u Ukrajini koji su ukazivali na to da su naučnici sprovodili testove na opasne patogene sa pretpostavkom da su nameravali da ih navodno koriste kao komponente u biološkom oružju.

Ministarstvo je saopštilo da su ove laboratorije finansirale SAD više od jedne decenije, prenosi Sputnjik.

Biološke laboratorije u Ukrajini proučavale su komarce koji prenose žutu groznicu - isti rod insekata koje su Sjedinjene Države verovatno koristile da izazovu pandemiju denga denga tipa 2 na Kubi 1970-ih i 1980-ih, navodi šef Oružanih snaga Rusije za radijaciju, hemijsku i Jedinica za biološku zaštitu Igor Kirilov.

- Činjenice upotrebe komaraca Aedes kao biološkog oružja, potpuno iste vrste sa kojom je američki Pentagon radio u Ukrajini, zabeležene su u grupnoj tužbi kubanskih građana protiv vlade SAD i dostavljene su na uvid potpisnicima u Konvenciju o zabrani biološkog oružja, rekao je Kirilov.

Načelnik vojnog ogranka je podsetio da je na Kubi epidemijom zaraženo 345.000 ljudi, od kojih je 158 umrlo. Kirilov je dalje naglasio da denga tipa 2 nikada nije registrovana u karipskom basenu i da je jedino mesto na ostrvu gde nije bilo infekcija američka vojna baza Gvantanamo.

Američki zvaničnici su negirali bilo kakvu umešanost u epidemiju, odgovarajući na optužbe Havane.

Prema rečima Kirilova, ukrajinski naučnici su učestvovali u Pentagonovom programu P-268 koji je imao za cilj stvaranje novih virusa koje bi mogle da prenose invazivne vrste komaraca Aedes.

Virusni preparat je napravljen na Nacionalnom univerzitetu Taras Ševčenko u Kijevu i prevezen u SAD na testiranje na terenu, rekao je general-potpukovnik.

Kirilov je pročitao navodnu prepisku između izvršnog direktora ukrajinskog naučno-tehnološkog centra Endrua Huda i američkog Stejt departmenta povodom pokretanja istraživanja.

- Više od 30 odsto učesnika su bivši naučnici sa iskustvom u razvoju oružja za masovno uništenje, rekao je Hud u dokumentu koji je pročitao Kirilov.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track