HILARI O SASTANCIMA SA PUTINOM NASAMO: On je seksista! Naročito joj smetao jedan njegov potez! Pomenula i Trampa i pobedu Rusije!
Foto: AP, Reuter/Brendan McDermid

direktno

HILARI O SASTANCIMA SA PUTINOM NASAMO: On je seksista! Naročito joj smetao jedan njegov potez! Pomenula i Trampa i pobedu Rusije!

Planeta -

Bivša državna sekretarka u mandatu Baraka Obame Hilari Klinton dala je veliki intervju Fajnenšel tajmsu.

Ona je, između ostalog, prokomentarisala invaziju Rusije na Ukrajinu, rekavši da se ne slaže sa američkim ministrom spoljnih poslova Henrijem Kisindžerom, koji je nedavno rekao da bi Ukrajina možda trebalo da ustupi teritoriju Vladimiru Putinu da bi okončala rat.

„Morate odati priznanje Kisindžeru za njegovu dugovečnost, ako ništa drugo. On samo nastavlja. Nikada nisam mislila da Zbignjev Bžežinski ima romantičan pogled na Ruse poput Kisindžera. On toliko ceni svoj odnos sa Putinom, rekla je bivša predsednička kandidatkinja koju je Donald Tramp pobedio na izborima 2016. godine.

Upitana o ruskom lideru, za koga je svojevremeno rekla da „nema duše jer je bivši član KGB-a“, vratila se „njegovoj ulozi“ na američkim izborima 2016., za koju veruje da je osveta za njenu izjavu kao državnog sekretara 2012. u znak podrške prodemokratskim protestima protiv njegovog povratka na mesto predsednika Rusije.

Ispričala je anegdotu o večeri u jednom restoranu u Londonu pre nekoliko godina, gde su gosti razgovarali o mudrosti širenja NATO-a posle Hladnog rata.

Posle nekog vremena, konobar ih je prekinuo rekavši: „Pre nego što uzmem vašu porudžbinu, ja sam iz Poljske i imam jednu stvar da kažem: nikada ne verujte Rusima!“, priseća se Klinton sa odobravanjem.

Ona je tada istakla: „Uvek sam verovala u proširenje NATO-a i mislim da su argumenti protiv toga u najboljem slučaju naivni, jer ono što smo videli je pozitivan dokaz zašto je to bilo neophodno".

Hilari je nedavno oštro kritikovala ruskog predsednika, sa kojim se tokom svog mandata srela nekoliko puta, rekavši da „ne voli kritičare, posebno ako su žene”.

Sada je to ponovila i dodala da je Putin bio veoma seksistički prema njoj i da je jednom rekao da je „bolje ne svađati se sa ženama“.

"Imali smo neke zanimljive, čak i korisne interakcije nasamo, a onda bi unutra pozivali novinare i on bi rekao nešto uvredljivo o Americi. Onda bi samo nastavio tim tempom. A da bi pojačao utisak", namerno bi raširio noge.

Prema njenom mišljenju, jedini realan put do pobede Rusije u Ukrajini bio bi Trampov reizbor 2024. godine.

"Da je Tramp pobedio 2020. godine, on bi se povukao iz NATO", ne sumnjam u to, rekla je ona i dodala da je generalno najvažnije pobediti na sledećim izborima jer je „alternativa previše strašna”.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track