VAZDUŠNI MOST LUKA MARIJUPOLJ-ČELIČANA AZOVSTALJ Ovako je izgledalo snabdevanje ukrajinskih trupa i izvlačenje ranjenih! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

SNIMAK UKRAJINSKOG NOVINARA na početku rata

VAZDUŠNI MOST LUKA MARIJUPOLJ-ČELIČANA AZOVSTALJ Ovako je izgledalo snabdevanje ukrajinskih trupa i izvlačenje ranjenih! VIDEO

Planeta -

Ukrajinski novinar Jurij Butusov objavio je dokumentarac o jednoj od najriskantnijih i najkomplikovanijih misija u celom ratu u Ukrajini- odnosno vazdušnom mostu i snabdevanju boraca Azov i mornaričke pešadije pred samo opkoljavanje u čeličani Azovstalj.

Ovaj ukrajinski novinar je bio deo jedne ture vazdušnog mosta koju su činili helikopteri Mi -8 kada je snimio i kadrove iz Marijupolja. Prema kadrovima koji su objavljeni na društvenuim mrežama vidi se da je to u pitanju bio početak marta meseca.

Na objavljenom trejleru vidi se kadrovi pred poletanje, sam let, prilaz Marijupolju, odnosno iskrcavanje svežih ukrajinskih snaga koji su prebacivani u Marijupolj i kadrovi iz čeličane, ali iz same luke.

Interesantno je da je prilaz helikopterima i to para bio sa pravca Azovskog mora.

Inače, kako se ruski obruč oko Marijupolja stezao i borci Azova i mornaričke pešadija su se povlačili u čeličanu Azovstalj tako je i vazdušni most postao skoro nemoguć.

Ruska strana jer tvrdila da je od početka opsade marijupolja, pa sve do njenog kraja posle predaje u Čeličani Azovstalj izgubila čak 8 transportnih helikoptera sa kojima je ukrajinska vojska pokušala da izvuče iz kotla Marijupolja ranjene Azovce i marince i doturi svežu municiju i hranu u čemu nisu uspeli.

Prema Butusovim snimcima vidi se da su svi helikopteri naoružani saćastim lanserima sa nevođenim raketnim zrnima za napad, dok su na prozorima helikoptera bili postavljeni puškomitraljezi.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track