NOVA AMERIČKA ANALIZA: Ključna faza rata u Ukrajini završena, evo kako bi dalje mogao da se odvija! VIDEO
Foto: Profimedia, Shutterstock

njujork tajms

NOVA AMERIČKA ANALIZA: Ključna faza rata u Ukrajini završena, evo kako bi dalje mogao da se odvija! VIDEO

Planeta -

Kada je Rusija usredsredila svoje vojne aktivnosti na istočnu Ukrajinu ovog proleća, visoki zvaničnici Bajdenove administracije rekli su da će narednih četiri do šest nedelja borbi odrediti konačni pravac rata, piše Njujork tajms.

To vreme je prošlo, a zvaničnici kažu da je slika jasnija: Rusija će verovatno završiti sa više teritorije, ali nijedna strana neće u potpunosti kontrolisati region jer se iscrpljena ruska vojska suočava sa protivnikom čije je oružje sve sofisticiranije piše list

Iako je Rusija okupirala teritoriju u najistočnijoj oblasti Luganska, njen napredak je spor. U međuvremenu, dolazak američkih artiljerijskih sistema velikog dometa i Ukrajinaca obučenih da ih koriste trebalo bi da pomognu Ukrajini u budućim bitkama, rekao je general Mark Mili, komandant Združenog načelnika štabova SAD.

„Ako se sistemi pravilno koriste, onda će imati veoma, veoma dobar efekat na bojnom polju“, rekao je general Mili novinarima na povratku kući nakon posete Evropi.

Zvaničnici Pentagona su rekli da to znači da Rusija možda neće moći da postigne slične uspehe u susednom Donjecku, što zajedno sa Luganskom čini region Donbasa bogatim mineralima i raznim rudama. Ukrajinske snage u Donbasu bore se protiv separatista koje podržava Rusija od 2014. godine, kada je Moskva anektirala Krim.

Posle nedelja krvavih bitaka na istoku – sa čak 200 poginulih ukrajinskih vojnika dnevno, prema sopstvenim procenama, i sa sličnim ili čak većim brojem poginulih ruskih vojnika – Rusija drži otprilike isto toliko teritorije pod kontrolom separatista. februara pre invazije.

Ali američki zvaničnici kažu da očekuju da će Rusija uskoro preuzeti celu oblast Luganska. Jedan zvaničnik odbrane rekao je da očekuje da će gradovi pobratimi Severodonjeck i Lisičansk pasti za nekoliko dana, dok su ruske snage gađale to područje teškom artiljerijom i tzv. 'glupe bombe' - bespilotna municija koja nanosi velike žrtve.

Prema izveštajima dobijenim tokom vikenda, ruske snage probile su ukrajinsku liniju fronta u Toškivki, gradu u blizini Severnog Donjecka i Lisičanska. Zauzimanje Toškivke omogućilo bi Rusima da ugroze ukrajinske linije snabdevanja za ta dva grada, poslednja velika naselja u Lugansku koja još nisu pala u ruske ruke. U ponedeljak još nije bilo jasno koja strana drži Toškivku.

Ruske kopnene trupe su napredovale sporo, a u nekim slučajevima su bile potrebne nedelje da se pomaknu jedan ili dva kilometra, rekli su američki zvaničnici. Ovo bi moglo ukazivati na nedostatak pešadije ili dodatni oprez za Moskvu nakon što je imala problema sa linijama snabdevanja u svojim katastrofalnim prvim nedeljama rata.

Nekoliko vojnih analitičara kaže da je Rusija na vrhuncu borbene efikasnosti na istoku, pošto artiljerijski sistemi dugog dometa obećani Ukrajini iz zemalja NATO-a još uvek pristižu. Što se tiče oružja, Ukrajina je u velikoj meri nadjačana, što je predsednik Volodimir Zelenski priznao prošle nedelje.

- Cena ove bitke za nas je veoma visoka, rekao je Zelenski.

- Samo je strašno. I svakog dana skrećemo pažnju našim partnerima da će samo dovoljna količina moderne artiljerije obezbediti našu prednost i konačno okončanje ruske torture ukrajinskog Donbasa, dodao je ukrajinski lider.

Predsednik Bajden je u sredu najavio dodatnu milijardu dolara u oružju za Ukrajinu, u paketu koji uključuje više artiljerije velikog dometa, lansera protivbrodskih raketa i municije za haubice i novi američki raketni sistem. Ukupno su Sjedinjene Države dale oko 5,6 milijardi dolara pomoći Ukrajini u oružju od invazije Rusije 24. februara.

Zelenski i njegovi saradnici apelovali su na Zapad da isporuči sofisticiranije oružje. Oni su doveli u pitanje posvećenost svojih saveznika cilju Ukrajine i insistirali da ništa drugo ne može da zaustavi napredovanje Rusije, koje je, prema konzervativnim procenama, odnelo živote desetina hiljada civila i vojnika.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin pozvao je prošle nedelje zapadne saveznike da udvostruče svoju vojnu pomoć Ukrajini, upozoravajući da se zemlja „suočava sa ključnim trenutkom na bojnom polju“. Ostin i general Mili sastali su se sa saveznicima SAD u Briselu kako bi razgovarali o tome kako dalje pomoći Ukrajini.

Zvaničnici Pentagona očekuju da će isporuka artiljerijskih sistema većeg dometa promeniti situaciju na ratištu u Donjecku, ako ne i u Lugansku.

Frederik Hodžis, bivši visokorangirani komandant američke vojske u Evropi, koji je sada u Centru za analizu evropske politike, rekao je da će rat verovatno trajati „još mnogo meseci“. Ali on je predvideo da će ukrajinske snage, potpomognute teškom artiljerijom sa Zapada, usporiti napredovanje Rusije i početi da vraćaju okupiranu teritoriju do kasnog leta.

– Rat je test volje, a volja Ukrajinaca je superiornija, rekao je general Hodžis. – Vidim da je ukrajinska situacija sa logistikom iz nedelje u nedelju sve bolja, do k ruska logistička situacija će polako slabiti. Nemaju ni saveznika ni prijatelja.

Ruska vojska je namenjena za kratke, intenzivne operacije i karakteriše je široka upotreba artiljerije, kažu vojni analitičari. Nije spreman za tekuću okupaciju ili vrstu upornog rata na iscrpljivanje koji je u toku u istočnoj Ukrajini i trebalo bi da zameni iscrpljene kopnene snage.

- Ovo je kritičan period za obe strane, rekao je Majkl Kofman, direktor ruskih studija u C.N.A., istraživačkom institutu u Arlingtonu. - U naredna dva meseca obe snage će verovatno biti iscrpljene. Ukrajini nedostaje oprema i municija. Rusija je već izgubila veliki deo svoje borbene moći, a njene snage nisu pogodne za kontinuirani kopneni rat ovih razmera i trajanja.

Rusija će nastojati da nastavi da osvaja teritoriju kilometar po kilometar, a potom će verovatno ojačati svoje linije fronta minama i drugim odbrambenim snagama od ukrajinskog kontranapada, koji se očekuje po dolasku artiljerijskih sistema velikog dometa na bojno polje, kažu analitičari.

Poslednjih dana nijedna strana nije uspela da napravi veći iskorak u redovima svojih protivnika.

Iako bi tlo moglo pasti u druge ruke, „nijedna strana nema snage da iskoristi te manje dobitke“, rekao je Kristofer Dogerti, analitičar odbrane u Centru za novu američku bezbednost, na Tviteru. „Rat sada verovatno postaje test izdržljivosti“, dodao je on.

Kao rezultat toga, Moskva i Kijev će požuriti da pošalju pojačanje na prve linije fronta.

- Trka za najbržim snabdevanjem biće kritična za obe strane, napisali su pukovnik Džon Baranko iz marinaca, pukovnik Bendžamin Džonson iz vojske i potpukovnik Tajson Vecel iz vazduhoplovnih snaga u analizi Atlantskog saveta.

– Da bi nadoknadio svoje gubitke, Kremlj će možda morati da pribegne slanju hiljada novih regruta, rekli su oficiri, dodajući da će Ukrajina morati da održi svoje logističke linije i da napreduje sa artiljerijom velikog dometa i bespilotnim vazdušnim sistemima.

Analitičari i bivši američki komandanti dali su različita predviđanja o tome kako bi se rat mogao promeniti.

Slabosti u položaju ukrajinske vojske postaju sve očiglednije i razlog za zabrinutost. Dok neki nezavisni analitičari predviđaju da će napredak Rusije biti zaustavljen u severnom Donjecku, stručnjaci američke vlade nisu tako sigurni. Neki kažu da veruju da bi se ruski napredak mogao nastaviti i da bi Rusi uskoro mogli više da napreduju u oblastima gde su ukrajinski kontranapadi bili uspešni.

Taktika koju koristi Rusija, kažu sadašnji i bivši zvaničnici, imala je razoran efekat na istočnu Ukrajinu, uzrokujući toliko razaranja da je Zelenski rekao da se trupe bore za „mrtve gradove“ iz kojih je većina civila pobegla.

Drugi analitičari predviđaju korak napred-nazad koji bi mogao da se produži mesecima ili čak godinama.

„Ovo će se verovatno nastaviti i svaka strana će trgovati teritorijom na marginama“, rekao je Kofman. - Biće to dinamična situacija. Malo je verovatno da će doći do značajnih kolapsa ili velikih predaja.

Vojni i obaveštajni zvaničnici rekli su da Rusija nastavlja da trpi velike gubitke i da se bori da regrutuje trupe da popuni svoje redove. Moral je nizak u ruskoj vojsci, a problemi sa loše održavanom opremom i dalje postoje, kažu američki zvaničnici i analitičari.

Borba u Donbasu je postala smrtonosni artiljerijski duel koji nanosi velike gubitke na obe strane.

Satelitski snimci kratera u istočnoj Ukrajini sugerišu da ruske artiljerijske granate često eksplodiraju na zemlji u blizini ukrajinskih rovova, a ne u vazduhu iznad njih. Artiljerija vazdušnim udarima efikasnije ubija vojnike u rovovima.

Stiven Bidl, vojni ekspert i profesor međunarodnih odnosa na Univerzitetu Kolumbija, rekao je da slike sugerišu da Rusi koriste staru municiju koja je bila loše održavana.

Ali neefikasna artiljerija i dalje može biti veoma destruktivna kada se koristi masovno.

„Količina ima svoj kvalitet“, rekao je Bidl.

– Da sam ja jedan od pešaka koji su pucali u tim rovovima, nisam siguran koliko bih se utešio saznanjem da bi ruska artiljerija bila još ubojitija da je bolje održavana i korišćena, zaključio je on.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track