SAUDIJSKI PRINC JE UBICA Progovorila verenica Džamala Kašogija
Foto: EPA/Profimedia

ubijen pre 4 godine

SAUDIJSKI PRINC JE UBICA Progovorila verenica Džamala Kašogija

Planeta -

Verenica novinara Džamala Kašogija rekla je u sredu da politički legitimitet koji saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman dobija tokom poseta drugim zemljama ne menja činjenicu da je on ''ubica''.

U izveštaju američke obaveštajne službe objavljenom prošle godine navodi se da je princ Mohamed odobrio operaciju ubistva ili hvatanja Kašogija u oktobru 2018. Saudijska vlada je negirala bilo kakvu umešanost prestolonaslednika i odbacila nalaze izveštaja, prenosi Rojters.

Princ Mohameda je na svojoj prvoj ''turneji'' van Zaliva od ubistva Kašogija, saudijskog novinara, u konzulatu kraljevine u Istanbulu 2018, a danas je posetio Tursku.

Hatidže Čengiz, Kašogijeva verenica iz Turske, napisala je na Tviteru: ''Njegova poseta našoj zemlji ne menja činjenicu da je on odgovoran za ubistvo. Politički legitimitet koji stiče kroz posete drugoj zemlji svakog dana ne menja promeni činjenicu da je on ubica“.

- Džamal ​​više nije moja priča, ova borba za pravdu nije samo moja borba. To je borba svakog slobodnog i mislećeg čoveka. Nijedan diplomatski odnos ne može da legitimiše ovu nepravdu, dodala je ona.

Veze između Ankare i Rijada su se pogoršale nakon što je saudijski tim ubio Kašogija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu. Erdogan je u to vreme za to okrivio ''najviše nivoe'' saudijske vlade.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track