DIPLOMATSKI RAT BRITANIJE I SAD! London se vadi na Ruse, Vašington kaže: To vam neće proći! VIDEO
Foto: David Gowans / Alamy / Alamy / Profimedia

ribolov u antarktiku

DIPLOMATSKI RAT BRITANIJE I SAD! London se vadi na Ruse, Vašington kaže: To vam neće proći! VIDEO

Planeta -

Diplomatski sukob izbio je između Velike Britanije i SAD zbog napora da se očuva dubokovodna vrsta ribe u blizini Antarktika, dok Rusija ometa pokušaje postavljanja ograničenja ulova.

Prošle godine, usred tenzija sa zapadom oko Ukrajine, Rusija je odbacila ograničenja ulova patagonskog zubača – takođe poznate kao čileanski brancin – koje je postavilo 26-člano regulatorno telo za ribolov, Komisija za očuvanje morskih živih resursa Antarktika (CCAMLR).

Ovog proleća, Velika Britanija je odgovorila izdavanjem dozvola za četiri broda pod britanskom zastavom za ribolov ove vrste kod obale Južne Džordžije, udaljenog nenaseljenog ostrva koje kontroliše Velika Britanija, skoro 1.000 milja (1.600 km) istočno od Foklandskih ostrva.

Američki zvaničnici kažu da akcije Velike Britanije krše pravila komisije, čineći ulov nezakonitim. Svađa je takođe izazvala strahove da bi mogla da ugrozi širu međunarodnu saradnju u oblasti ribarstva i rizikuje da oživi britanske tenzije sa Argentinom, koja je napala Južnu Džordžiju 1982. u sklopu njenog rata sa Ujedinjenim Kraljevstvom oko Foklanda.

To je prvi put u 40 godina od kada je CCAMLR uspostavljen da zaštiti morski život na Antarktiku da se dubinski ribolov patagonskog zubataca, jedne od najskupljih divljih riba na svetu, odvija bez ikakvih ograničenja ulova od strane komisije.

Vil Mekalum, šef odeljenja za okeane u Grinpis, strahuje da su akcije Ujedinjenog Kraljevstva predstavljale rizičan presedan u jednom od najboljih ribolovnih područija na svetu.

Ribarstvo se smatra pozitivnim primerom međunarodne saradnje između sila poput Rusije, Kine i SAD u zaštiti Južnog okeana od povećanja komercijalnog interesa za antarktički kril – ključnu komponentu morskog ekosistema – i druge morske resurse.

Mekalum je rekao: „Spremnost Rusije da zloupotrebi proces ne može opravdati jednostrano delovanje drugih članica. Zabrinuti smo da bi presedan koji je Velika Britanija postavila, delujući u svom nacionalnom interesu, mogle da iskoriste druge zemlje kao što je Kina, koja gradi plovila za kril.

Američki zvaničnici su privatno rekli svojim kolegama iz Velike Britanije da će njihove akcije verovatno zabraniti uvoz ribe uhvaćene u blizini Južne Džordžije, prema prepisci između američkih ribarskih menadžera i članova Kongresa, koju je video Asošiejted pres.

Sukob rizikuje kršenje pažljivo dogovorenih ograničenja za ribolov. „To predstavlja opasan presedan“, rekao je za AP Evan Blum, koji je predvodio američku delegaciju u CCAMLR-u do 2020.

„Ono što su Rusi uradili očigledno krši duh naučno zasnovanog upravljanja ribarstvom“, rekao je Blum, sada stručnjak za polarna pitanja u Vilsonovom centru u Vašingtonu. „Ali to ne znači nužno da Velika Britanija može da deluje jednostrano.

Tri od četiri plovila kojima je Velika Britanija odobrila ribolov u blizini Južne Džordžije pripadaju Argos Froianes, britansko-norveškoj kompaniji koja je uvela tehnike zaslužne za dramatično smanjenje smrtnosti morskih ptica u južnom Atlantiku.

Barri Markman, izvršni direktor jednog od kupaca Argos Froianesa, kompanije Mark Fuds iz Njujorka, najvećeg američkog dobavljača brancina koji je sertifikovan kao održiv od strane Marine Stevardship Council, rekao je da njegova kompanija neće uvoziti nijedan proizvod koji američke vlasti smatraju ilegalnim.

Čileanski brancin iz Južne Džordžije se prodaje u restoranima Vhole Foods i Darden Restaurants u Orlandu. Nijedna kompanija nije odgovorila na zahtev AP za komentar.

Zvaničnik vlade Južne Džordžije i Ostrva Južnih Sendviča, koja je izdala dozvole u ​​koordinaciji sa Ministarstvom spoljnih poslova Velike Britanije, rekao je da je preduzela mere kako ne bi popustila opstrukcionističkoj taktici Rusije kojoj ne očekuje kraj do uskoro.

Pre nego što je CCAMLR uspostavljen, populacija patagonskog zubača, vrste koja živi i do 50 godina, skoro je propala zbog krivolova, ali se oporavila.

Finansijski udar za industriju morskih plodova od bilo kakve zabrane uvoza mogao bi biti značajan, pošto američki uvoz ribe sa MSC sertifikatom vredi oko 50 miliona dolara (40 miliona funti).

Prema američkom zakonu, ribolov na način koji zanemaruje mere očuvanja koje su usvojile međunarodne ribarske organizacije čiji su potpisnici SAD – uključujući ograničenja ulova – smatra se nezakonitim. Plovilima koja se bave takvim aktivnostima može se uskratiti pristup američkim lukama i staviti na crnu listu u okviru Antarktičke komisije.

Portparol Forin ofisa je rekao: „Rusija je oštro blokirala dogovorena ograničenja ulova navodeći lažne naučne zabrinutosti koje nije priznala nijedna druga članica CCAMLR. Ujedinjeno Kraljevstvo će nastaviti da vodi ribolov zubaca u okviru dogovorenog od strane svih članica CCAMLR-a.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track