ČARLSOV KOSTUR IZ ORMARA ZAPANJIO BRITANIJU: Od kontroverznog šeika uzeo kofer sa milion evra u kešu
Foto: EPA / Brian Lawless / POOL

SKANDAL NA DVORU

ČARLSOV KOSTUR IZ ORMARA ZAPANJIO BRITANIJU: Od kontroverznog šeika uzeo kofer sa milion evra u kešu

Planeta -

Britanski princ Čarls prihvatio je kofer sa milion evra u gotovini od kontroverznog katarskog političara, otkriva Sandej tajms.

Kako prenosi britansli list, bila je to jedna od tri gotovinske transakcije, ukupne vrednosti 3 miliona evra, koje je britanski prestolonaslednik lično primio od bivšeg premijera Katara, šeika Hamada bin Jasima bin Džabera Al Tanija, između 2011. i 2015.

Tako je jednom drugom prilikom šeik Hamad poklonio princu od Velsa milion evra, i to u kesama luksuzne robne kuće Fortnum i Mejson, zadužene za snabdevanje princa namirnicama i čajem.

Kofer, pak, u kojem se nalazilo milion evra, šeik je Čarlsu dao tokom privatnog sastanka u kraljevskoj rezidenciji Klarens haus 2015.

U subotu uveče iz kraljevske rezidencije su poručili Tajmsu da je novac "odmah prosleđen jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koje ima odgovarajuće ugovore", kao i da su "sve primerene procedure ispoštovane".

Nakon što je prestolonaslednik prihvatio mali kofer, piše nedeljni Tajms, predao ga je dvojici saradnika u kraljevskom domu koji su ručno prebrojali novac.

Izvori navode da je kofer bio pun novčanica od 500 evra.

Smatra se da je tada privatna banka Kuts sa sedištem u Londonu, koja vekovima služi kraljevskoj porodici, preuzela kofer iz Čarlsove londonske rezidencije.

Sve uplate položene su na račune Dobrotvornog fonda princa od Velsa (PWCF) koji finansira prinčeve projekte za kućne ljubimce, kao i održavanje njegovog seoskog imanja u Škotskoj.

Nema naznake da su ta plaćanja bila nezakonita. Nema ni dokaza da šeik nije nameravao novac da da u dobrotvorne svrhe.

Ono što je sporno je to što se prinčevi sastanci sa šeikom Hamadom ne pojavljuju na spisku zvaničnih sastanaka koje obavljaju članovi kraljevske porodice.

Politika britanskog dvora navodi da je članovima kraljevske porodice dopušteno da prihvate "ček" kao pokrovitelj ili u ime dobrotvorne organizacije. O gotovini nema reči.

Uz to, princ Čarls se obično susreće sa stranim zvaničnicima u prisustvu ličnog sekretara koji vodi zapisnik, prati sva osetljiva pitanja i prosleđuje relevantne informacije državnim telima..

Sa šeikom Hamadom Čarls se susretao bez pomoćnika. Londonska policija već istražuje takve prakse prikupljanja sredstava.

Nova otkrića, navodi list, pokrenuće ozbiljna pitanja o ponašanju i procenama prestolonaslednika - uključujući koliko je znao o poreklu novca, šta je pitao o novcu koji je dobio - i dovode u pitanje njegovu navodnu nepristranost u predstavljanju Britanije na svetskoj pozornici.

Čarlsov zvanični zadatak je da promoviše britansku spoljnu politiku i zastupa njenje stavove o pitanjima kao što su ljudska prava.

Više puta je putovao u Katar nakon što je primio gotovinu, uključujući i put tokom premijerskog mandata šeika Hamada. Ovo saznanje takođe postavlja pitanja o radu Čarlsove fondacije.

Šeik Hamad bio je katarski premijer i ministar spoljnih poslova od 2007. do 2013. godine.

Tokom tog vremena kontrolisao je državni fond vredan 250 milijardi dolara i nadzirao značajna ulaganja te zalivske države u luksuznu robnu kuću Harods i londonsko olimpijsko selo.

Također je izgradio bliske veze s britanskom kraljevskom porodicom, a Katar je princu Čarlsu poklonio i konja Dark Svon (Crni labud) vrednog od 147.000 funti.

Šeik Hamad, čije je lično bogatstvo procenjeno na 12 milijardi dolara, i dalje provodi vreme u Velikoj Britaniji, koju smatra svojim drugim domom, navodi list.

Međutim, suočio se s kontroverzama, uključujući tvrdnje da je država pod njegovim nadzorom sponzotisala terorizam. Jednom je priznao da je "moguće" da je Katar finansirao Nusra Front, sirijski ogranak Al Kaide, dok je bio na vlasti, ali je naglasio da on o tome ništa ne zna.

Hamad je takođe optužen da je izdao dozvolu za navodno mučenje državljana Ujedinjenog Kraljevstva, ali je uspeo da iskoristi diplomatski imunitet kako bi izbegao sudske postupke zbog građanskih tužbi.

Afvokati šeika Hamada odbacili su te optužbe kao "izvrtanje, preterivanje i velike izmišljotine".

Jedan od Čarlsovih bivših saradnika rekao je da su se "svi osećali vrlo neugodno zbog situacije sa šeikom".

Ser Alister Grejam, bivši predsednik komisije za standarde u javnom životu, rekao je da su otkrića "šokantna".

"Ne bih pravio razliku između političara i člana kraljevske porodice. Ako katarska vlada želi da da poklon njegovoj fondaciji, onda postoje primereniji načini da to učine ", rekao je on Tajmsu.

Ovo otkriće pod lupu stavlja i druge Čarlsove humanitarne organizacije. Njegov portparol rekao je da sve njegove organizacije rade nezavisno od princa i da su njihovi poverenici "odgovorni za sve operativne i upravljačke dužnosti".

Iz PWCF-a tvrde da princa konsultuju samo "s vremena na vrijeme". U računima PWCF-a ne spominju se darovi. Ne spominje se ni da je šeik Hamad donator.

"Razočarani smo što nismo dobili više vremena da razmotrimo ovaj deset godina star slučaj. U nekoliko sati koje smo imali u subotu, potvrdili smo da su primljene dobrotvorne donacije šeika Hamada bin Jassima i da su odmah prosleđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koje su nas uverile u ispravnost procesa", rekao je Tajmsu portparol Klerens hausa.

Princ Čarls i šeik Hamad poznaju se decenijama.

Godine 2010. ispostavilo se da je Čarls lobirao kod šeika Hamada da odustane od rekonstrukcije londonske kasarne Čelsi vredne 3 milijarde funti - napisavši pismo u kojem je tadašnjem katarskom premijeru poručio da mu je predloženi dizajn od čelika i stakla slomio srce. Princ je zatim priložio shemu arhitekta čiji je tradicionalniji stil preferirao.

Čarls se kasnije susreo s katarskim emirom na čaju u Klerens hausu gde se ponovno pričalo o toj temi. Katar je naknadno povukao plan rekonstrukcije, što je navelo braću Kendi, koja su nadgledala razvoj, da pokrenu tužbu od 81 milion funti, u kojoj su optužili Katar da je popustio pred prinčevim zahtevima.

Advokati šeika Hamada su odbili da komentarišu izveštaje o predaji kofera sa milionima evra,

Kurir.rs/Sandej tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track