KO JE NOVI RUSKI KOMANDANT U UKRAJINI? Dva imena u opticaju, a podređeni jednog je izvršio samoubistvo nakon što je dobio grdnje
Foto: EPA / VLADIMIR ASTAPKOVICH / KREMLIN, Profimedia

rat u ukrajini

KO JE NOVI RUSKI KOMANDANT U UKRAJINI? Dva imena u opticaju, a podređeni jednog je izvršio samoubistvo nakon što je dobio grdnje

Planeta -

Protivvazdušna odbrana, pre svega S-300, razeštena je da obezbedi široko umesto lokalnog pokrivanja, te smanji efikasnost ukrajinskih dronova. Ruske snage su takođe pojačale napade u region Donjecka, gde se nakon zauzimanja Severodonjecka ušli u susedni Lisičansk.

Do promena je došlo na svim nivoima ruske ofanzive. Reorganizovana je i ruska vojna hijerarhija, sa novim komandantima za južne i centralne snage za Ukrajinu pod generalnim rukovodstvom, kako piše CNN, zamenika ministra odbrane Genadija Židka.

Institut za proučavanje rata rekao je da se “vrhovna ruska komanda rekonstruiše, a vojna komanda restrukturira kako bi se bolje organizovale operacije u Ukrajini”.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Printscreen/Twitter

Možda nije slučajnost što je prva poseta ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua došla u vreme kad tok rata deluje da ide u korist ruske strane, a možda je još manja slučajnost što je Židko sedeo pored njega na sastancima tokom posete.

Rob Li, analitičar za rusku vojsku Kraljevskog koledža London, u nedelju je na Tviteru naveo da je tokom poslednja dva dana rusko Ministarstvo odbrane izgleda potvrdilo svoju komandnu strukturu u Ukrajini, da je Židko komandant ruskih snaga, Aleksander Lapin komandant Centralne grupe snaga u Ukrajini, a Sergej Surovikin Južne.

Li je podsetio je da Rusija “nije imala generalnog komandanta u inicijalnoj fazi u martu, kršeći time princip jedinstva komande”, preneo je CNN.

Svojevremeno glavni komandant invazije, general Aleksander Dvornikov, postavljen na to mesto u aprilu, nije se video nedeljema niti o njemu ima pomena, dok je britansko Ministarstvo odbrane sugerisalo da je sklonjen sa funkcije.

Dok je Šojgu tokom nedavne posete saslušao izveštaje komandanata o trenutnoj situaciji na frontu i odlikovao nekoliko vojnika – bez navođenja njihovih imena – spekulisalo se da je on lično došao da smeni “nesposobne generale”. Svega dan pre njegove posete, britansko Ministarstvo odbrane je u svom redovnom izveštaju objavilo da je došlo do velikih promena u lancu komandovanja na terenu i da je među smenjenim generalima Dvornikov.

Ministarstvo je navelo da je Rusija “veoma verovatno” ovog meseca smenila nekoliko generala sa ključnih komandnih pozicija u sukobu u Ukrajini. Navodi se da je došlo do smene zapovednika vazdušno-desantnih snaga (VDV), general-pukovnika Andreja Serdjukova i zapovednika južne armijske grupe (SGF), generala Dvornikova. Britanski obaveštajci su rekli da je Dvornikov verovatno u nekom trenutku bio opšti operativni zapovednik snaga za invaziju.

Aleksandar Dvornikov
Aleksandar Dvornikov

Genadij Židko

General Židko je nakon reorganizacije preuzeo generalno rukovodstvo nad novim komandantima za južne i centralne snage za Ukrajinu. Smatra se da je on najverovatnije postao novi komandant ruskih snaga u Ukrajini, kako je saopštio Institut za proučavanje rata.

Židko je nosilac medalje Heroja Ruske Federacije za svoje služenje u Siriji. Nakon toga je komandovao Istočnim vojnim okrugom i vodio je Glavnu vojno-političku direkciju ruskih oružanih snaga. Krajem maja je objavljeno da je on postao nadležan za ruske snage u Ukrajini, menjajući Dvornikova.

Služio je u Tadžikistanu 2001. kao komandant 92. motostreljačkog puka u Dušanbeu, a od avgusta 2007. do jula 2009. bio je komandant gardijske 20. motostreljačke divizije Severnokavkaskog vojnog okruga u Volgogradu. Tokom ove službe nastavio je rad generala Lapina na poboljšanju borbene i tehničke obuke. Takođe je nadgledao početak tranzicije divizije sa regruta na profesionalne vojnike.

Od jula 2009. do januara 2011. bio je zamenik komandanta 20. gardijske kombinovane oružane armije Moskve, tadašnjeg Zapadnog vojnog okruga sa sedištem u Voronježu. Potom je postao načelnik osoblja, kad je učestvovao u formiranju šeste kombinovane jedinice. Njegove organizacione sposobnosti tada je primetio komandant šeste armije, general major Jevgenij Ustinov. Bio je i načelnik osoblja 2. gardijske kombinovane armije, a potom komandant 2. gardijske kombinovane armije Centralnog vojnog okruga u Samari.

Od 2017-2018. služio je kao zamenik načelnika Generalštaba ruskih oružanih snaga, a potom komandant Istočnog vojnog okruga, menjajući na mestu Aleksandera Žuravljova. Prošlog novembra postavljen je na čelo Glavne vojno-političke direkcije ruskih oružanih snaga, menjajući time Andreja Kartapolova koji se penzionisao.

Krajem maja je nezavisna istraživačka organizacija iz Rusije CIT objavila, pozivajući se na izjave ruskih vojnika, da je Židko zadužen za ruske snage tokom invazije na Ukrajinu, menjajući time Dvornikova.

Još, međutim, nije jasno ko je glavni komandant ruskih snaga u Ukrajini.

Sergej Surovikin

Sergej Surovikin
foto: Profimedia

Drugo ime koje se vrti u vezi sa novim glavnim komandantom ruskih snaga u Ukrajini je Sergej Surovikin.

Profesor Mark Galeoti, autor 24 knjige o Rusiji, naveo je u članku za “Spektejtor” da će sada, kako Dvornikov više nije tu, novi komandant možda oblikovati novu fazu operacija u Ukrajini. Rusko Ministarstvo odbrane poslednjih dana navodi da je general pukovnik Aleksander Lapin zadužen za Centralne grupe snaga u Ukrajini, dok Surovikin vodi Južnu grupu armija tokom invazije.

Lapin, koji je bio komandant Centralnog vojnog okruga od 2017, smatra “sigurnim parom ruku”, navodi Galeoti, dodajući da je dolazak Surovikina, međutim, bio iznenađenje, s obzirom da je on prethodno vodio Vazdušno-kosmičke snage (VKS). On nije vazduhoplovac. Do 2017. služio je u kopnenim snagama, boreći se u sovjetskom ratu u Avganistanu, vojnoj intervenciji u Tadžikistanu i potom Drugom čečenskom ratu, gde je bio ranjen u akciji. Ima reputaciju ekstremne čvrstine, istakao je Galeoti ukazujući da je 2004. jedan od Surovikinovih podređenih izvršio samoubistvo u njegovoj kancelariji nakon “čitanja bukvice”.

Surovikin (55) ima prilično raznoliku prošlost. Nakon puča protiv Mihaila Gorbačova 1991. proveo je sedam meseci u pritvoru, jer je troje demonstranata poginulo kad se Surovikin silom probio kroz njih, navodi Galeoti. Četiri godine kasnije osuđen je zbog krađe i prodaje službenog oružja, iako je ta optužnica kasnije ukinuta.

Bez obzira, Surovikin je jedan od najsposobnijih oficira svoje generacije, sa reputacijom onog koji rešava probleme. Od 2008-2010. bio je zadužen za Glavnu operativnu direkciju Generalštaba, što je često znak hijerarhijskog uspona, a 2012. je dobio zadatak da osnuje novu vojnu policiju.

Pet godina kasnije Surovikin je stavljen na čelo ruske grupe snaga u Siriji, za šta mu je dodeljena medalja Heroj Ruske Federacije, a po povratku je postao komandant VKS. Ovo je bio veoma neobičan izbor, ali je odražavao rusku želju za boljom koordinacijom vazduhoplovnih i kopnenih snaga. Postojao je osećaj da Surovikin može da razbije stare navike i natera vazduhoplovne snage da maštovitije razmišljaju o budućnosti vazdušnog ratovanja.

Surovikinova druga misija na čelu snaga u Siriji 2019. skrenula je pažnju na njega kao potencijalnog budućeg načelnika Generalštaba. Trenuni načelnik, general Valerij Gerasimov, najduže je služeći na toj poziciji u postsovjetskom vremenu, a pre invazije je bilo nagoveštaja da mu se bliži penzionisanje. Sada deluje da se ruski predsednik Vladimir Putin plaši destabilišućeg uticaja rekonstrukcije na vrhu sistema, ali svakako je voljan da menja svoje generale. Galeoti ukazuje da ovo nije “čistka” niti znak očaja, već pre pokušaj da se identifikuju oficiri koji su najpodesniji za neočekivano teške borbe u koje se Rusija uplela u Ukrajini.

Surovikin, koji se u februaru našao na listi sankcija Evropske unije zbog Ukrajine, verovatno će hteti da ponovo stavi naglasak na vazduhoplovnu moć, ali možda će biti voljan da poveća uloge kako bi zadržao trenutni ruski napredak. Takođe, on je pogodan naslednik Gerasimova.

Kako je naveo Galeoti, ima šta da dokazuje i šta da izgubi, kao i dosije nemilosrdnosti, čak i po standardima svojih kolega. Verovatno će želeti da izvuče najbolje iz sukoba, oslanjajući se na sopstvene teške lekcije iz Čečenije i Sirije. Leto u Donbasu moglo bi postati još vrelijee, zaključio je Galeoti.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja