RUSIJA IMA NOVI ZAKON O STRANIM AGENTIMA Meduza: Svako može da bude proglašen za stranog agenta
Foto: printscreen Avaz.ba

rat

RUSIJA IMA NOVI ZAKON O STRANIM AGENTIMA Meduza: Svako može da bude proglašen za stranog agenta

Planeta -

Rusija je pooštrila kontroverzni zakon o stranim agentima, prema kojem će sve organizacije ili pojedinci koji su primili neki oblik podrške iz inostranstva ili su pod nekim oblikom stranog uticaja biti smatrani stranim agentima.

Zakon, koji stupa na snagu početkom decembra, prihvaćen je većinom glasova u ruskom parlamentu. Rusko zakonodavstvo je do sada nevladine organizacije moglo da proglasi stranim agentima samo ako su se finansirale novcem iz inostranstva.

Aktivisti nedeljama upozoravaju na pooštravanje zakona i kažu da strahuju da će vlasti preduzimati još više politički motivisanih mera protiv članova opozicije i disidenata, jer je novi zakon sročen tako nejasno.

"Sada zaista svako može biti proglašen stranim agentom", napisao je nezavisni novinski portal Meduza, koji se i sam već mesecima nalazi u odgovarajućem registru ruskog ministarstva pravosuđa.

Nezavisni mediji se žale da su zbog zakona izgubili bitne oglašivače i da zbog toga više ne mogu da se finansiraju. Osobama koje su označene kao strani agenti sada je takođe zabranjeno da predaju u ruskim školama.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track