RUSI I UKRAJINCI ZNAJU ZA LEGENDU O ZMIJSKOM OSTRVU Postoji staro verovanje da je tu sakrivena DREVNA RELIKVIJA KOJA DAJE MOĆ
Foto: Shutterstock

rat ukrajine i rusije

RUSI I UKRAJINCI ZNAJU ZA LEGENDU O ZMIJSKOM OSTRVU Postoji staro verovanje da je tu sakrivena DREVNA RELIKVIJA KOJA DAJE MOĆ

Planeta -

Vest da su se Rusi povukli sa Zmijskog ostrva iznenadila je ceo svet. Posle serije napada taktičkim balističkim raketama Točka - U ruska vojska rano jutros povukla se sa čuvenog Zmijskog ostrva koje je od početka ruske invazije na Ukrajinu bilo tačka spora Rusije i Ukrajine.

U četvrtak u prepodnevnim časovima desantni čamci klase "serna" evakuisali su poslednje ruske vojnike sa ostrva sa koga se vije gust crni dim.

Međutim, mnogi ne znaju za neverovatnu istoriju Zmijskog ostrva.

Zmijsko ostrvo
foto: EPA/FRANCIS R. MALASIG, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Profimedia

PRVOBITNO IME ZMIJSKOG OSTRVA

Drevni Grci su bili prvi koji su dali ime ostrvu, Leuka (grč. Λευκός), što u prevodu znači Belo ostrvo. Rumuni su dali ime ostrvu Alba, što isto tako znači belo ostrvo, verovatno zbog belog kamenja koje se može naći na ostrvu. Na ostrvu se mogu naći ostaci antičkih građevina, poput hrama boga Apolona.

Troja, Trojanski konj
foto: YT Printscreen

Legenda o Ahilu i Zmijskom ostvu

Prema legendi o Trojanskom ratu, tela Ahila i Patrokla su doneta da ih sahrane na ostrvu. Veruje se da je kapetan Kritzikli 1823. godine našao ruševine Ahilovog hrama u podmorju ostrva. Veruje se, ako je suditi prema grčkim zapisima i književnosti, da je upravo Ahilov bes rasterao Amazonke sa ovog ostrva.

Takođe, prema predanju Aleksandar Veliki (356-323 p. n. e.) je tokom svog prolaska regionom posetio Ahilov grob da bi odao počast ratniku predaku na koga se ugledao.

Međutim, mnogi idu toliko daleko da veruju da je na ovom ostrvu sakriven Ahilov štit koji ima neverovatnu moć nad protivnicima.

Osnovni geografski podaci o Zmijskom ostrvu

Ono što je realnost, to su činjenice, koje su nepobitne: Na ostrvu živi oko 100 stanovnika, od kojih su većina pripadnici granične policije sa porodicama i tehničkim osobljem. Ostrvo je locirano u crnom moru. Površina mu je 0,17 kilometara kvadratnih, dok je visina ostrva 41 metar nadmorske visine.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

15:17

AMERIKA SPREMA RAT U EVROPI Kovač UPOZORAVA na strašan scenario: SAD se neće direktno umešati OTKRIO NA KOGA NATO RAČUNA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja