GUVERNER POSLEDNJEG UKRAJINSKOG UPORIŠTA U DONBASU: Situacija teška, nema više mogućnosti za evakuaciju! VIDEO
Ilustracija, Foto: ARIS MESSINIS / AFP / Profimedia

rat u Ukrajini

GUVERNER POSLEDNJEG UKRAJINSKOG UPORIŠTA U DONBASU: Situacija teška, nema više mogućnosti za evakuaciju! VIDEO

Planeta -

Situacija u Lisičansku na istoku Ukrajine koji je pod pritiskom ruske vojske je "ekstremno teška" sa vrlo snažnim granatiranjima zbog kojih je nemoguća evakuacija civila, rekao je danas regionalni guverner.

"Ima mnogo granatiranja iz više pravaca. Ruska vojska približila se Lisičansku iz raznih položaja", rekao je Sergej Gajdaj u videu preko Telegrama.

On je rekao da su ruske snage ipak na periferiji grada a da se u samom gradu za sada ne vode ulične borbe.

Gajdaj je demantovao današnje tvrdnje proruskih separatista koji se bore na strani snaga Moskve da kontrolišu pola grada koji se nalazi preko reke naspram Severodonjecka, koga je ruska vojska zauzela prošle nedelje. Gajdaj je rekao da su granatiranja i udari na Lisičansk "jako snažni" i da zbog njih nije moguća evakuacija oko 15.000 civila koji se još nalaze u gradu. U gradu je pre rata bilo 100.000 stanovnika. Po njegovim rečima sadaje vrlo opasno sada ali je dodao da je Lisičansk na boljem položaju geografski od Severodonjecka i da je zato lakše ga braniti.

"Možemo jednostavno reći da su Rusi vrlo brojni i da dolaze sa svih strana. Ima neverovatan broj vozila i artiljerije", rekao je on. Lisičansk je poslednji veći grad koji Rusima ostaje da osvoje u regionu Lugansk. Lugansk zajedno sa Donjeckom čini industrijski basen Donbas, koji Moskva namerava da stavi pod svoju kontrolu.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track