Najnovije vesti

RUSIJA PRVI PUT PRIZNALA DA IMA MALO ORUŽJA: Američki nedeljnik dokaz za to vidi u ovom zakonu ruske Dume! VIDEO
Foto: EPA

klimavo

RUSIJA PRVI PUT PRIZNALA DA IMA MALO ORUŽJA: Američki nedeljnik dokaz za to vidi u ovom zakonu ruske Dume! VIDEO

Planeta
22:53h

Rusija je prvi put priznala da joj ponestaje oružja u ratu u Ukrajini, nakon što je vlada predsednika Vladimira Putina izradila nacrt saveznog zakona koji bi zemlji omogućio brzu popravku naoružanja i vojne opreme.

Kremlj je u četvrtak uveče podneo Državnoj dumi predlog zakona o „posebnim ekonomskim merama” za „kontraterorističke i druge operacije” van Rusije.

U obrazloženju priloženom predlogu zakona navodi se da, posebno u vreme Putinovog rata protiv Ukrajine, postoji „kratkoročno povećana potreba za popravkom naoružanja i vojne opreme“, prenosi Njuzvik

Predlogom zakona je, između ostalih mera, predloženo „uvođenje materijalnih sredstava iz državnih rezervi” i „privremeno aktiviranje mobilizacionih kapaciteta i objekata”, kao i prekovremeni rad u „pojedinačnim organizacijama”.

U tekstu nacrta zakona napominje se potreba da Rusija popravi svoje oružje i vojnu opremu usred „specijalne vojne operacije na teritorijama Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine“, misleći na rat protiv Ukrajine, koji je Putin pokrenut krajem februara.

„Potreba da se ovi zahtevi što pre ispune, posebno u kontekstu uvođenja restriktivnih mera od strane stranih država i međunarodnih organizacija protiv ruskih državljana i ruskih pravnih lica, zahtevaće privremeno fokusiranje napora u određenim sektorima privrede (u pojedinim oblastima). preopterećenje proizvodnih kapaciteta organizacija vojno-industrijskog kompleksa, uključujući mobilizaciju, i organizovanje resursne podrške za isporuke u okviru državnog odbrambenog naloga“, navodi se u noti.

Kako se navodi u obrazloženju, predlog zakona bi, ukoliko bude potpisan, Kremlju dao ovlašćenje „da uspostavlja posebne propise koji se tiču radnih odnosa za određene organizacije, njihove odeljenja i odabrane proizvodne pogone“.

Ovo je prvi put da je Rusija signalizirala da trpi ogromne vojne gubitke u ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici redovno obaveštavaju o ruskim vojnim gubicima. Generalštab oružanih snaga Ukrajine objavio je u petak na Fejsbuku da je Rusija do sada izgubila 35.750 vojnika, 1.577 tenkova, 3.736 borbenih oklopnih vozila, 796 artiljerijskih sistema, 246 višecevnih raketnih bacača, 105 sistema PVO, 217 aviona. , 645 operativno-taktičkih bespilotnih letelica, 15 brodova/čamaca, 2.610 vozila i tankera i 186 helikoptera.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u obaveštajnom izveštaju krajem maja da je odluka Rusije da rasporedi stare tenkove iz sovjetskog doba na bojnom polju istakla „ruski nedostatak moderne, borbeno spremne opreme“.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track