KRAMP U RUKE I PRAVAC UGANDA: Vlasti potvrdile postojanje zlatne rude vredne više milijardi dolara!
Foto: Promo

bogatstvo

KRAMP U RUKE I PRAVAC UGANDA: Vlasti potvrdile postojanje zlatne rude vredne više milijardi dolara!

Planeta -

Uganda je objavila da je nakon nekoliko provedenih istraživanja otkrila 31 miliona metričkih tona zlata koje čekaju na iskopavanje.

Portparol Ministarstva energetike i razvoja minerala u Ugandi, Solomon Mujita, rekao je da su ovi izveštaji usmereni na privlačenje rudara zlata i ulagača u kripto sektor.

U nastojanju da potakne ekonomiju zemlje, ugandska vlada licencirala je kinesku kompaniju za rudarenje zlata Vagagai da započne proizvodnju proizvoda od zlata u okrugu Busia. Kompanija je započela izgradnju svoje rafinerije zlata u vrednosti od 200 miliona dolara 2016. godine. Mujita je rekao da bi se otkriveno zlato moglo odmah početi iskopavati.

Lokalno rafiniranje zlata moglo bi povećati broj radnih mesta i poboljšati pružanje socijalnih usluga onima koji žive u blizini mesta vađenja minerala.

Predsednik Ugande Joveri Museveni pozvao je na lokalno pročišćavanje robe, nazivajući svaku spoljnu rafineriju kriminalnom.

“Kriminalno je da se bilo ko zalaže za nastavak izvoza sirovina iz Africi, kada postoji 90 posto veća vrednost u tom proizvodu nego što dajete strancima,” rekao je Museveni.

Tan Čun Či, generalni direktor kompanije Vagagai za rudarenje zlata, kaže da je investicija dostigla 60 miliona dolara. Objašnjava da su zaostajali u izgradnji zbog neposedovanja dve dozvole. Kompanija je nedavno dobila dozvolu za proizvodnju zlata u martu ove godine i ima 21-godišnji zakup za rudnik zlata. Očekuju da će iskopavanje zlata početi u julu 2023. godine.

Kompanija je uložila 200 miliona dolara u izgradnju rafinerije. Uprkos svom zlatu otkrivenom u zemlji, postoje velike poteškoće u rudarenu što utiče na količinu rude koja se svake godine iskopa, a koja iznosi 2.500 do 3.000 metričkih tona.

Kurir.rs/Face.ba

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track