OSVETA ZA BELOGOROD Trenutak kad su Iskanderi poleteli prema Harkovu! VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

OFANZIVA OD JUTRA

OSVETA ZA BELOGOROD Trenutak kad su Iskanderi poleteli prema Harkovu! VIDEO

Planeta -

Ruska vojska rano jutros lansirala je taktičke balističke rakete Iskander M i K prema Harkovu koji se od napadnutog Belogoroda nalazi 74 km vazdušne linijie i 86 km drumskim vezama.

Na Harkov su lansirane tri balističke rakete Iskander M. koje su pogodile ciljeve.

Belogorod je grad koji je od početka rata u Ukrajini 24. februara dobio na strateškoj važnosti, kao logistički centar za snabdevanje ruskih trupa gorivom i municijom, ali kao i zona odakle su lansirane balističke rakete na ukrajinske ciljeve.

Prvi značajni ukrajinski napad na Belogorod dogodio se 1. aprila ove godine kada su dva ukrajinska Mi-24P. Napadi su se i kasnije ređali uglavnom po periferiji i mestima koja su bliže granici. Ovo je prvi put da je samo gradsko jezgro napadnuto taktičkim balističkim raketama.

Prema poslednjim informacijama Ukrajinici su iz zone Harkova lansirali taktičke balističke rakete Točka U. U ovom napadu stradalo je petoro ljudi.

Rat u Ukrajini, Belgorod
foto: Printscreen/Twitter

Veruje se da je ovo osveta za seriju raketnih napada koje je Rusija izvela krstarećim raketama tipa H-22 na Kijev, Kremnčuk i Odesu.

U samom Belogorodu spasilačke službe rade na rasčišćavanju ruševina koje je iza sebe napravila Točka U.

U ukrajinskom napadu prem poslednjim informacijama stradalo je 5 osoba.

Na meti ukrajinskih raketa bio je i Kursk gde je PVO prethodno oborila dve strateške besiplotne letelice tipa Striž Tu-141, ali i Melitopolj koji je pod ruskom kontrolom, gde je vojno skladište napadnuto navodno raketom lanisranom iz HIMARS-a .

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track