MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE Belgorod gađan balističkim raketama TOČKA U! Korištena kasetna bojeva glava! Demolirane tri ulice
Foto: Printscreen/ Youtube, Printscreen/Twitter

udar na rusiju

MINISTARSTVO ODBRANE RUSIJE Belgorod gađan balističkim raketama TOČKA U! Korištena kasetna bojeva glava! Demolirane tri ulice

Planeta -

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije posle jutrošnjeg napada na Belgorod, saopštilo je da je napad izveden taktičkim balističkim raketama Točka U sa kasetnom bojevom glavom.

Prema navodima ovog ministarstva osim Belgoroda napadnut je i Kursk gde su upotrebljene strateške bespilotne letelice Tu-143 Reis koje su oborene od strane ruske PVO na obodu grada.

Ministarstvo odbrane navelo je da su bespilotne letelice bile punjene eksplozivom.

Podsetimo, rano jutros oko tri sata ukrajinska vojska sa vatrenih položaja u okolini Harkova izvršila je napad taktičkim balističkim raketama Točka-U koje su pale na centralni deo grada.

Kako je saopštio guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov delimično je oštećeno 11 stambenih zgrada u ulicama Majakovskog, Mičurina, Čumičova, Popova i Palvova, a oštećeno je i srušeno 39 privatnih kuća. Stambeni obejakt u ulici Majakovski broj 23 je sravnjen sa zemljom. Tu je izbio požar koji je ugašen, javlja državna agencija TASS.

Iako se pojavila informacija o petoro mrtvih, zvaničnik ruske administracije je rekao da su stradale prvo tri osobe, a onda je ta brojka povećana na četiri, dok je četovoro povređeno. Među stradalima kako je saopštio Gladkov je i deset od 10 godina. On je odao i da je jedna stradala osoba ruski državljanin, a troje državljani Ukrajine. Od tog broja u gradskoj bolnici broj 2 završile su dve osobe, od kojih je jedna zadržana na lečenju na odeljenju trauma, a druga osoba muškarac srednjih godina je odbio da ostane na lečenju, Takođe pregledane su još sve osobe i one su puštene kući.

Na mesto eksplozije izašle su gradske vlasti koje su saopštile da će sve razrušeno biti obnovljeno i da radovi kreću još danas i da će oni snositi troškove izgradnje novih bojekata i rekonstrukcije uništenih.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama na Belgorod su lansirane tri balističke rakete.

Ruska vojska iz belogorodske oblasti odmah po svanuću u znak odmazde lansirali su pet balističkih raketa na Harkov koji su pali na šire gradsko jezgro.

Meta jutrošnjeg napada bio je Kursk, koji je takođe raketiran i gde je lokalna PVO oborila obe letelice Tu-141 i 143 blizu grada.

Na udaru raketa sistema HIMARS našao se Melitopolj u Zaporoškoj oblasti. Kako je saopštila ruska vojska protivraketna odbrana oborila je nekoliko raketa, a jedna je pala na prostor aerodroma.

Kurir.rs/A.Mlakar

Rat gradova - kratka hronologija

Napadi balističkim raketama na gradove nisu novi. Upotreba taktičkih balističkih raketa kao fenomen pojavila se za vreme iračko -iranskog rata, kada je i nastao naziv rat gradova.

Šese godine rata između Iraka i Irana pat poziciju na frontu obe zemlje pokušale su da reše balističkim raketama. U pitanju su bile rakete SS-1 Skad koje su obe zemlje modifikovale i kupovale od SSSR-a i Libije. Na meti su bili kao pogranični gradovi tako i Teheran i Bagdad. SAD i Saveznici 16 januara 1991 napali su Irak jer je Sadam Husein odbio da se povuče iz Kuvajta. Irak je u znak odmazde 18, jnauara 1991. lanisrao rakete na Izrael. Ispaljeno je 39 raketa na Tel Aviv i Haifu. Posleratnom analizom utvrđeno je da su samo dve osobe nastradale direktno od balističkih raketa, dok je veliki broj pojedinica doživeo, zbog stresa srčani udar, nekoliko ih je umrlo zbog nepravilne upotrebe gas maski. Povređenih je bilo 229, a čak 225 je nepravilno koristilo lekove i vakcine za zaštitu od hemijskog oružja što je izazvalo zdravstvene komplikacije. Materijalna šteta prema popisu pokazala je da su Skadovi oštetili ili uništili 332 kuće, čak 6.142 stana, 23 javne zgrade, 200 trgovina i 50 automobila.

Početkom oktobra 2020 Jermenija i Azerbejdćan obovili su sukobe. Azerbejdžanski su na grad Stepankert nekoliko puta lanisirali taktičke balističke rakete i rakete dugog dometa ispaljenih iz VBR- ova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track