MAKRONOV PORAZ OTVARA PROSTOR ZA FREGZIT: Da li će francuski predsednik popustiti pod pritiskom kampanje za izlazak iz EU?
Foto: Shutterstock

drama

MAKRONOV PORAZ OTVARA PROSTOR ZA FREGZIT: Da li će francuski predsednik popustiti pod pritiskom kampanje za izlazak iz EU?

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron je ponovo pod pritiskom da organizuje referendum o izlasku iz EU nakon nedavne izborne katastrofe, a jedan aktivista upozorava da bi Francuska uskoro mogla da se približi vratima izlaska iz Evropske unije.

Prošlog meseca, Emanuel Makron je video da je njegova koalicija pala za 44 mesta ispod cenzusa potrebnog za apsolutnu većinu tokom parlamentarnih izbora u Francuskoj, osvojivši samo 245 mesta od potrebnih 289. U daljem udaru, politička rivalka Marin Le Pen dovela je svoju stranku do svoje najveće zastupljenosti u donjem domu, dok levičarski blok Nupes, predvođen Žan-Likom Melanšonom, sada čini najveću opozicionu snagu, prenosi britanski Ekspres.

Putin je ponižen nakon što je ruska mornarica potopila jedan od svojih brodova

Samo nekoliko dana nakon ove krize, francuskog predsednika je pogodila još jedna, i bio je primoran da odbije ostavku premijerke Elizabet Born, koja je u toj ulozi bila tek mesec dana.

Makron sada mora da formira vladajuću koaliciju ili da predvodi manjinsku vladu koja će morati da uđe u pregovore sa protivnicima na osnovu zakona.

Ako to ne uspe, suočava se sa noćnom morom da raspiše vanredne opšte izbore - samo nekoliko nedelja nakon što je osvojio drugi mandat.

Ali nakon nedavne izborne katastrofe, francuski predsednik će možda biti primoran da popusti pod pritiskom kampanje za Fregzit i raspiše vanredni referendum o članstvu Francuske u Evropskoj uniji.

Erik Noire, član kampanje Generation Fregzit, rekao je za britanski Ekspres: „Makron je oličenje evropeizma i sada je toliko oslabljen da možda neće moći da vlada.

„Naravno da će se, silom prilika, pitanje našeg članstva u EU nametnuti javnoj raspravi i postati centralno u njoj. „Opozicione stranke će, ako žele da budu kredibilne, sve više morati da zauzimaju jasne stavove i obaveze prema EU.

„U najmanju ruku, moraće da se zalažu za referendum o našem članstvu u EU kao Ujedinjeno Kraljevstvo. Predsednik pokreta Šarl-Anri Galoa upozorio je da bi pritisak da napusti EU uskoro mogao značajno da poraste na Makrona nakon njegovog katastrofalnog rezultata na parlamentarnim izborima.

„Mislim da prave patriote imaju istorijsku priliku da se ujedine tokom evropskih izbora. Ovu uniju treba napraviti oko jedne ideje: referenduma o članstvu u EU.Mislim da je to najbolji način za nas da završimo Fregzit. Galoa je rekao da je činjenica da Makron sada neće moći da donosi zakone bez podrške drugih stranaka predstavlja „odličnu vest za francuski suverenitet“.

On je upozorio da je legitimitet francuskog predsednika sada „oštećen” i da se suočava sa velikom teškom borbom da „nametne svoju evrofanatičnu agendu”. Predsednik pokreta kaže: „Makron ima relativnu većinu. To znači da neće moći da donosi zakone bez podrške drugih partija. Ovo je veoma dobra vest za francuski suverenitet.

„Njegov legitimitet je narušen i on će se još više boriti da nametne svoju evrofanatičku agendu.

Nakon svoje izborne katastrofe, Noire je upozorio francuskog predsednika „jednostavno više nema prednost“ i „više nije gospodar igre“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track