ZBOG DONJECKA AMERIČKA AMBASADA U MOSKVI BEZ ADRESE: Na rusku provokaciju SAD odgovorila jedino moguće, ali da li je tu kraj?
Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

prepucavanje

ZBOG DONJECKA AMERIČKA AMBASADA U MOSKVI BEZ ADRESE: Na rusku provokaciju SAD odgovorila jedino moguće, ali da li je tu kraj?

Planeta -

Ambasada SAD u Moskvi koristi koordinate umesto adrese na svom sajtu nakon što su ruske vlasti preimenovale trg ispred zgrade u ime jednog od dva separatistička regiona Ukrajine koje Rusija priznaje kao nezavisne države

Na sajtu ambasade sada je navedena lokacija kao 55,75566° N, 37,58028° E.

Međutim, u odeljku „Ambasada i konzulati“ na veb stranici i dalje je navedena prethodna adresa ambasade: Bolšoj Deviatinski pereulok br. 8.

Za komentar je kontaktirana ambasada.

Stanovnici Moskve glasali su u junu da se trg ispred američke ambasade u gradu preimenuje u Trg Donjecke Narodne Republike, navodi Moskov Tajms

Prema pisanju lista, grad je takođe spreman da preimenuje kvadratni ormar u nemačku ambasadu u „Trg Luganske Narodne Republike“.

Do toga je došlo nakon što su demonstranti postavili znak ispred ruske ambasade u Vašingtonu, nezvanično preimenujući ulicu po ukrajinskom predsedniku Vladimiru Zelenskom.

„Ulični znak predsednika Zelenskog je samo naš način da mirno protestujemo protiv zverstava [ruskog predsednika Vladimira] Putina i odamo počast Ukrajini“, rekao je aktivista Klod Tejlor za The Hill u martu.

Lugansk i susedni Donjeck su dve pokrajine koje čine region Donbas u istočnoj Ukrajini, a proruski separatisti su držali delove obe od 2014.

Putin ih je priznao kao nezavisne neposredno pre početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

U nedelju je rusko ministarstvo odbrane izjavilo da su ruske snage „oslobodile“ celu provinciju Lugansk.

U postu na svom Telegram kanalu, ministarstvo je saopštilo da je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao Putinu da su ruske snage i pripadnici lokalne separatističke milicije „uspostavili potpunu kontrolu“ nad Lisičanskom, poslednjim velikim gradom u pokrajini Lugansk pod kontrolom Ukrajine.

Ukrajinski vojnici su nedeljama pokušavali da spreče Lisičansk da ne padne u ruke Rusije, kao što je to učinio susedni Sjejerodonjeck pre nedelju dana.

Kontrola Lisičanska bi približila Moskvu njenom navedenom cilju zauzimanja celog regiona Donbasa.

Ukrajinska vojska nije odmah odgovorila na status Lisičanska, iako su ukrajinski zvaničnici u subotu rekli da je grad ostao pod kontrolom Ukrajine.

Međutim, guverner Luganska Serhii Haidai rekao je da ruske snage stiču uporište u gradu u objavi u Telegramu rano u nedelju.

„Okupatori su verovatno bacili sve svoje snage na Lisičansk. Napali su grad neobjašnjivo brutalnom taktikom“, rekao je Haidai. „Oni trpe značajne gubitke, ali tvrdoglavo napreduju.

Kurir.rs/Newsweek

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja