NAPADAČ IZ HAJLEND PARKA PLANIRAO NAPAD NEDELJAMA Objavljivao nasilne crtane filmove i nosio žensku odeću!
Foto: Printscreen/Twitter, Highland Park Police Department

novi detalji

NAPADAČ IZ HAJLEND PARKA PLANIRAO NAPAD NEDELJAMA Objavljivao nasilne crtane filmove i nosio žensku odeću!

Planeta -

Robert E. Krimo III, koga je policija identifikovala kao osobu osumnjičenu da je u ponedeljak ubio šest osoba i ranio desetine drugih na paradi četvrtog jula u Hajlend Parku u Ilinoisu, uhapšen je, saopštile su vlasti u ponedeljak uveče.

Policija veruje da je osumnjičeni naoružani napadač otvorio vatru nešto posle 10:00 CT sa krova preduzeća u blizini parade. Pištolj je bio „puška velike snage“ i činilo se da je napad bio „nasumičan“ i „nameran“, rekao je Kristofer Koveli, portparol Operativne grupe za velike zločine okruga Lejk.

Evo šta znamo o osumnjičenom napadaču:

Osumnjičeni je uhapšen nekoliko sati nakon pucnjave: Federalne, državne i lokalne vlasti identifikovale su Krima u ponedeljak nakon pucnjave i zatražile pomoć javnosti da ga locira, rekavši da se veruje da je vozio srebrnu Hondu Fit iz 2010. Krima je primetio policajac iz Severnog Čikaga koji je pokušao da obustavi saobraćaj, a zatim je pobegao i poveo policajce u kratku poteru pre nego što je zaustavljen u Lejk Forestu u Ilinoisu, saopštile su vlasti kasno u ponedeljak. On je priveden bez incidenata, saopštila je policija.

Ilinois, pucnjava
foto: Highland Park Police Department

Na snimku koji je snimio prolaznik, čuje se kako policija daje komande Krimu da izađe iz vozila. Vide se policajci sa izvučenim oružjem dok Krimo izlazi iz vozila sa podignutim rukama.

Veruje se da se osumnjičeni maskirao u žensku odeću kako bi pobegao sa mesta događaja sa gomilom koja je bežala, dodali su zvaničnici.

Portparol Operativne grupe za velike zločine okruga Lejk, Kristofer Koveli kaže da je Krimo koristio auto svoje majke da pobegne sa mesta događaja i stopi se sa ljudima jer je sakrio svoj identitet noseći žensku odeću.

Koveli dodaje da je druga puška bila locirana u autu Krimove majke.

Osumnjičeni napadač je objavio onlajn muzičke spotove koje je očigledno napravio, a koji sadrže tekstove zlokobnog zvuka i animirane scene nasilja iz oružja. Jedan video prikazuje crtanu animaciju strelca u obliku crtanog filma- koji liči na Krimov izgled - u taktičkoj opremi koji izvodi napad puškom. U drugom video snimku, sličan lik iz crtanog filma nalik Krimu prikazan je kako leži licem na podu u lokvi sopstvene krvi okružen policajcima sa izvučenim oružjem.

Nalozi na Fejsbuku i Tviteru za koje se veruje da pripadaju Krimu uklonjeni su nakon što su ga vlasti imenovale kao osobu od interesa. Digitalni dokazi pomogli su istražiteljima da odrede osumnjičenog: Zvaničnici za sprovođenje zakona su „danas obradili značajnu količinu digitalnih dokaza koji su pomogli istražiteljima da navedu Krima kao osumnjičenog“, rekao je Koveli u ponedeljak kasno.

Policija je Krima označila kao "osobu od interesa" tokom potrage nakon pucnjave, što je Covelli rekao, "nazvati nekoga osumnjičenim ili zainteresovanom osobom, to je zaista sinonim... Veruje se da je ova osoba odgovorna za ono što se dogodilo i istraga će se nastaviti . Optužbe u ovom trenutku još uvek nisu odobrene - a mi smo daleko od toga." Policija Hajlend parka identifikovala je osumnjičenog da ima 22 godine, ali je u kasnijem biltenu FBI-a pisalo da ima 21.

Ujak osumnjičenog rekao je za CNN da nije video znake upozorenja koji bi ga naveli da veruje da je njegov nećak bio umešan u takvu tragediju.

„Slomljeno mi je srce. Tako mi je slomljeno srce“, rekao je Pol A. Krimo, izražavajući kajanje za porodice žrtava i dodao da je u ponedeljak opširno razgovarao sa organima za sprovođenje zakona o svom sestriću. Osumnjičeni živi u stanu iza kuće u vlasništvu njegovog oca, rekao je Pol, dodajući da je poslednji put video svog sestrića u nedelju uveče kako gleda u kompjuter i ne ponaša se neobično.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track