RUSKI SPECIJALCI OPERIŠU U SLIVU REKE DNJEPAR Upadaju u dubinu ukrajinske teritorije, izviđaju, osmatraju brzim čamcima BK-16
Foto: Printscreen Twitter

Bronekater u akciji

RUSKI SPECIJALCI OPERIŠU U SLIVU REKE DNJEPAR Upadaju u dubinu ukrajinske teritorije, izviđaju, osmatraju brzim čamcima BK-16

Planeta -

Na društvenim mrežama prvo na Telegramu, a onda i na Tviteru pojavila su se dva snimka ruskih specijalaca na jugu Ukrajine u slivu reke Dnjepar gde izvode specijalne operacije u dubini ukrajinske teritorije koristeći specijalne čamce Bronekater BK 16.

Objavljena dva snimka pokazuju specijalce ukrcane na čamac kako kreću u akciju u dubinu ukrajinske teritoriju, Drugi snimak prikazuje posle akcije kako specijalci sa sobom dovode vezanog muškarca, najverovatnije "živi jezik".

Ovaj snimak ukazuje da se ruska vojska pojavila na četvrtoj najdužoj evropskoj reci.

Brzi desantni čamci BK 16

Ovo višenamensko brzo plovilo razvio je ruski koncern "Kalašnjikov", jedan od najvećih proizvođača streljačkog naoružanja. Prema nameni radi se o brzom desantnom čamcu namenjenom za brzo prebacivanje ljudi i materijala, izvođenju oblanog desanta, vatrena podrška, borba protiv piraterije i terorizma, medicinske evakuacije, pomoć plovilima u nevolji i druge specijalne operacije na rekama, jezerima i morima.

Prvi put ovo plovilo prikazano je javnosti na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2015.

Trup plovila izgrađen je od legure aluminijuma i magnezijuma. Komandni most nalazi se na gornjoj palubi iznad pramca. U pitanju je kabina zatvorenog tipa koja omogućava kormilaru i komandantu kružno osmatranje na svih 360 stepeni oko plovila. Posada na plovilo ulazi i izlazi na krmu preko specijalnih stepenica i vrata na bokovima, koji se koriste u slučaju nužde. Na prednjem delu palube načlazi se i prostor za lansiranje taktičke izviđačke besiplotne letelice ZALA 421-16EM koji je razvila podružnica Koncerna Kalašnjikov ZALA Aero Group.

Na palubi brzog desantnog čamca na sredini čamca moguće je smestiti 18 naoružanih vojnika. Ispod se nalazi i kabina za smeštaj posade. Mašinsko odeljnje se nalazi na krmenom delu ispod palube a pristupa se kroz dva velika otvora.

Naoružanje:

BK-16 može biti opremljen daljinskom oružnom stanicom (RVS) Modul Boievoi Distantsionno Upravliaemii (MBDU), koju proizvodi Koncern Kalašnjikov. Opcije lafeta za borbenu stanicu MBDU uključuju mitraljez 7,62 mm, mitraljez 12,7 mm, automatske bacače granata AG-17 kalibra 30 mm i bacače granata od 40 mm.

Čamac može biti naoružan i protivoklopnim vođenim raketnim sistemom Kornet i protivminskim protivmerama.

Borbena stanica za daljinsko MBDU ima dvoosni, žiro-stabilizovani nišanski uređaj opremljen nadzornim kamerama koje imaju široko i usko vidno polje (FOV), automatski sistem za praćenje cilja i laserski daljinomer. MBDU modul je takođe opremljen filterima za poboljšanje slike i može locirati mete na udaljenosti od 2,5 km i zapamtiti do deset statičkih ciljeva. Ima horizontalni ugao kretanja od 360°, vertikalni ugao kretanja između -20° i 70° i ugaonu brzinu rotacije od 60° u sekundi.

Oružna stanica nudi oklopnu zaštitu od municije 7,62x54mm iz snajperske puške SVD/PKM mitraljeza do nivoa III STANAG 4569 standarda.

Desantni čamac je opremljena navigacionim i komunikacionim sistemima, zvučnicima, reflektorima, antenskim jarbolom i radarima za bolji nadzor i hvatanje ciljeva.

Taktičko tehnički podaci

Dimenzije: dužina 16,45 m, širina 4 m, gaz 0,87 m i visina 4,33 m;

Posada: dva člana plus 19 članova:

Pogon dva dizel motora 780KS,

Maksimalna brzina 42 km na čas, ekonomična brzina 30 km na čas;

Maksimalni radijus 400 milja

Kurir.rs/A.Mlakar

Dva

Passenger Capaciti 19

Proširiti

Desantna letelica BK-16 je demonstrirana tokom izložbe IMDS 2015.

Višenamenski desantni brod BK-16 razvija Koncern Kalašnjikov.

Model desantnog broda BK-16 prikazan je na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Vojska 2015.

Desantna letelica BK-16 ima maksimalnu brzinu od 42k.

Višenamensko plovilo BK-16 može biti opremljeno daljinskim oružnim modulom Bojevoj udaljeno upravljanje (MBDU).

Desantna letelica BK-16 je demonstrirana tokom izložbe IMDS 2015.

Desantna letelica je namenjena za različite misije kao što su patrola u obalskom području, transport osoblja, operacije priobalnog desanta, vatrena podrška, protiv piraterije, protiv terorizma, medicinska evakuacija, pomoć plovilima u nevolji i druge specijalne operacije.

Model BK-16 je bio izložen na Međunarodnom vojno-tehničkom forumu Armija 2015. održanom u Rusiji u junu 2015. godine.

Štaviše, sposobnost desantne letelice da lansira i izvuče bespilotnu letelicu (UAV) je demonstrirana tokom Međunarodnog sajma pomorske odbrane (IMDS 2015) održanog u Sankt Peterburgu, Rusija, u julu 2015.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track