VELIKO BEKSTVO IZ NIGERIJSKOG ZATVORA: Posle napada islamista 600 robijaša završilo na slobodi! VIDEO
Foto: Screenshot YT /Wo TV

bruka

VELIKO BEKSTVO IZ NIGERIJSKOG ZATVORA: Posle napada islamista 600 robijaša završilo na slobodi! VIDEO

Planeta -

Najmanje 600 zatvorenika pobeglo iz zatvora u Abudži, glavnom gradu Nigerije, saopštili su danas zvaničnici dodajući da im je bekstvo omogućio napad islamskih ekstremističkih pobunjenika, dok je više od 300 begunaca ili ponovo uhvaćeno ili predato policijskim stanicama.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da su "veoma odlučni" pobunjenici napali sinoć zatvor Kuje Maksim u Abudži opremljeni "veoma kvalitetnim eksplozivom" i usmrtili jednog zatvorskog čuvara na dužnosti. ; Oko 22 sata začule su se eksplozije i pucnjava kada su napadači stigli i probili se u zatvor kroz rupu stvorenu eksplozijama. ;Vlasti nisu precizirale broj poginulih zatvorenika tokom napada.

Islamski ekstremistički pobunjenici koji su napali zatvor više od decenije vode pobunu na severoistoku zemlje. Njihov napad na zatvor oslobodio je mnoge njihove članove koji su uhapšeni.

Nigerijsko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zatvor sa maksimalnim obezbeđenjem Kuje imao skoro 1.000 zatvorenika, medju kojima su i 64 osumnjičena da pripadaju ekstremističkoj grupi Boko Haram i koji su svi uspešno pobegli.

Bekstvo iz zatvora u Abudži dogodilo se otprilike u isto vreme kada su naoružani napadači napali konvoj koji se pripremao za posetu nigerijskog predsednika Muhamadua Buharija severozapadnoj državi Katsina, koji je vojska uspešno odbila.

Nigerijski džihadski pobunjenici i druge naoružane grupe organizovali su nekoliko bekstava iz zatvora na severoistoku zemlje poslednjih godina, ali ovo je prvo koje se desilo u glavnom gradu.

Kurir.rs/Beta-AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track