UKRAJINCI RUSIMA PRODALI DONIRANE FRANCUSKE HAUBICE! Rusi poručili: Hvala predsedniče Makron, pošaljite ih još! VIDEO
Foto: Youtube screenshot/ Mobile Archives, Shutterstock

bulgarijan militari

UKRAJINCI RUSIMA PRODALI DONIRANE FRANCUSKE HAUBICE! Rusi poručili: Hvala predsedniče Makron, pošaljite ih još! VIDEO

Planeta -

Francuski i ukrajinski izvori iz Donbasa tvrde da se u rukama ruske vojske, tačnije u proizvodnim radionicama ruskog proizvođača Uralvagonzavoda, nalaze dve samohodne haubice Cezar kalibra 155 mm, koje je Francuska poklonila Ukrajini, kao vojnu pomoć protiv ruske invazije 24. februara ove godine.

Francuski advokat Režis de Kastelnau je 20. juna napisao na svom zvaničnom nalogu na Tviteru: „Još jedan Makronov uspeh: Rusi su presreli 2 francuska topa Cezar netaknuta. Trenutno se nalaze u fabrici Uralvagonzavod na Uralu radi proučavanja i mogućeg reverznog inženjeringa. Hvala Makron, plaćamo".

Nekoliko dana kasnije, 23. juna, ruska kompanija [Uralvagonzavod] odgovorila je francuskom advokatu, preko svog zvaničnog Telegram profila i citirajući tvit Režisa de Kastelnaua, napisavši: „Zdravo, g. Regis. Prenesite našu zahvalnost predsedniku Makronu na donaciji samohodnih topova. Ovaj materijal naravno nije tip-top… nije kao naš MSTA-S! Ali, ipak, biće korisno. Pošaljite još – skinućemo ih“.

Ukrajinski izvori iz Donbasa tvrde da su i oni upoznati sa ovim slučajem, ali ne od francuskog advokata ili ruskog pogona, već iz francuskih vojnih izvora, ističući da onlajn izdanje Donbas insajder ne navodi ko su tačno francuski vojni izvori.

Vest o zarobljenom oružju nikoga ne bi iznenadila u ratno vreme. Bili smo svedoci kako ukrajinska i ruska vojska osvajaju različite neprijateljske sisteme naoružanja. Ali isti „neidentifikovani“ francuski izvori tvrde, prema Donbas Insajderu, da su dve samohodne haubice Cezar, preko posrednika, prodali Ukrajinci Rusima. Cena o kojoj se raspravlja u uskim krugovima je 120.000 dolara po komadu. BulgarianMilitari.com podseća da pojedinačna vrednost samohodne haubice Cezar varira oko 7 miliona evra. Politički analitičar na BulgarianMilitari.com kaže da je mogućnost da su dve haubice prodate Moskvi evidentna u tonu i kraju reči francuskog advokata i političara Režisa de Kastelnaua. „Njemu [francuskom advokatu] je veoma jasno da tokom rata, pored ratnih zarobljenika, protivnici nabavljaju i različitu stranu opremu. Ovo je rat, jedni ginu, drugi napuštaju svoje pozicije iz straha, a treći profitiraju od rata. Kraj komentara „Hvala Makronu, plaćamo“ sugeriše da Režis de Kastelnau veruje da dve haubice nisu napuštene i stoga zarobljene, već prodate. Ironija je suviše jaka u ovom konkretnom slučaju da bismo zanemarili ovu činjenicu“, kaže dr. Sebastijan Levi, dopisnik i analitičar BulgarianMilitari.com za region Bliskog istoka.

Levi takođe kaže da veruje da su dve samohodne haubice preprodate uz pomoć posrednika, vojnog dilera. Levi, međutim, nema dokaze za svoje tvrdnje, ali se poziva na svoje obrazloženje.

Osećaj da su korumpirani ukrajinski vojnici uključeni u ilegalnu trgovinu oružjem da bi izvukli maksimalnu zaradu nije od sada, i ne radi se samo o ovom slučaju.

2. juna, BulgarianMilitari.com je otkrio prodaju najmanje jednog protivtenkovskog vođenog raketnog sistema FGM-148 Javelin na darknetu za 30.000 dolara. Prodavac je nejasan, ali prema informacijama objavljenim na darknetu, lokacija [sa koje će sistem biti isporučen ili preuzet] je Kijev, glavni grad Ukrajine.

„Ukrops prodaju džaveline na darknetu. Komanda Oružanih snaga Ukrajine preprodaje opremu i naoružanje koje isporučuje NATO na Bliskom istoku i severnoj Africi. Svako ko ima pretraživač TOR može kupiti ovaj ATGM u onlajn prodavnici“, piše proruski Telegram kanal ABS Njuz.

Interpol zna za ilegalnu prodaju oružja Ukrajinaca Rusima. Nemačko onlajn izdanje Overton-Magazin piše da se zabrinutost vidi u izjavama Jirgena Štoka, generalnog sekretara Interpola, „koji strahuje da će oružje biti predato kriminalnim organizacijama“. Međutim, ovo se dešava uz saučesništvo zapadnih vlada, koje nisu voljne da uspostave zaštitne mere i mehanizme provere za upotrebu ovog oružja. U stvari, čak ni američke obaveštajne službe ne znaju kuda ide oružje isporučeno Ukrajini“. Prema pisanju nemačkog izdanja, deo naoružanja isporučenog Ukrajini je zapravo zaplenjen, ali su drugi deo preprodali ukrajinski holdingi, koji su u rukama ruskih biznismena. Overton-Magazin čak ukazuje na konkretan slučaj koji bi trebalo da se ispita zbog nelegalne trgovine, a to su oboreni ukrajinski helikopteri koji su pokušali da evakuišu ukrajinske vojnike iz Mariupolja. Dosadašnja istraga ukazuje da su helikoptere oborile američke protivvazdušne rakete Stinger koje su donirali Amerikanci.

Evo šta je pisalo nemačko izdanje Overton-Magazin: „Zapadni narativ o prorečenom porazu Rusije i pobedonosnom otporu Ukrajine je glavni argument za promovisanje raspoređivanje oružja. Stiče se utisak da je sve što je potrebno je 'poslednji mali guranje', da se dođe do pobede. Realnost, međutim, nije tako romantična."

Prodate dve samohodne francuske haubice Cezar kalibra 155 mm će koristiti Rusima. Činjenica da se nalaze u fabrici Uralvagonzavod govori nam samo da im predstoji demontaža i detaljno proučavanje njihove tehnologije.

Sistem za navođenje i koordinaciju vatre samohodne puške Cezar je od stvarnog interesa za ruske vojne inženjere. Treba ih detaljno proučiti, analizirati i najverovatnije kopirati. Kada se ovaj proces završi [nije kratko] i ako rat i dalje traje, postoji činjenica da će ruske oružane snage upotrebiti dva Cezar SPH protiv ukrajinskih snaga.

Da li će se to desiti – vreme će pokazati. Ali prodaja dve samohodne haubice je sraman čin Ukrajinaca umešanih u ovaj slučaj iz dva razloga: prvo, francuskom artiljerijskom divizionu je oduzeto oružje kako bi bio poslat u Ukrajinu, a Maroko će morati duže da čeka da primi svoje Cezar SPH, pošto je naredbu povukla francuska vlada upravo zbog početka rata u Ukrajini.

Pohlepa određene grupe Ukrajinaca može dovesti do ljudskih gubitaka u Africi, zbog nedostatka kupljenog naoružanja, koje je drsko preprodato na crnom tržištu. Trenutno samo Ukrajinci koji brane svoju zemlju i koriste oružje koje su donirale zemlje partneri mogu da shvate smisao i važnost do sada rečenog.

I na kraju, da pomenemo najvažniju činjenicu koja je poznata, ali o tome se niko ne usuđuje da govori: da bi se takva prodaja izvršila neophodno je prisustvo jake korupcije, posebno među vojnom komandom i nižim oficirima u redovima ukrajinske vojske.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track