ABEOV UBICA JE IMAO LAK POSAO Otkriven veliki propust u obezbeđenju bivšeg japanskog premijera! Nisu ga čuvali profesionalci VIDEO
Foto: Toshiharu Otani / AFP / Profimedia

drama

ABEOV UBICA JE IMAO LAK POSAO Otkriven veliki propust u obezbeđenju bivšeg japanskog premijera! Nisu ga čuvali profesionalci VIDEO

Planeta -

Ubistvo bivšeg japanskog premijera Šinza Abea iz neposredne blizine danas na predizbornom skupu pokrenulo je pitanje bezbednosti političara u zemlji u kojoj su političko nasilje i oružani incidenti izuzetno retki.

Japanski zvaničnici obično putuju sa manje sigurnosti od svojih kolega u SAD i drugim zemljama koje imaju veću stopu nasilja.

Abe, 67, bio je na mitingu u zapadnom gradu Nara u kampanji za kandidate Liberalno-demokratske partije (LDP) kada je na njega pucao naoružani napadač sa udaljenosti od tri metra.

Policajci su uhapsili 41-godišnjeg muškarca koji je pucao iz domaćeg revolvera i kasnije priznao zločin.

Zvaničnik lokalne policije rekao je novinarima da će ispitati da li je obezbeđenje adekvatno.

Abea je čuvao samo jedan specijalizovani naoružani policajac Televizija Nipon, pozivajući se na policiju u Nari, javila je da Abea čuva samo jedan specijalizovani naoružani policajac iz Tokija, zajedno sa još nekoliko lokalnih policajaca.

Abe je ubijen na raskrsnici ispred tramvajske stanice dok je razgovarao sa stotinama ljudi i dok su automobili i kombiji prolazili iza njega. Napadač se pojavio baš u tom trenutku.

Nekoliko komentatora je reklo da je obezbeđenje bivšeg premijera trebalo da bude brojnije.

„Svako ga je mogao upucati iz te blizine“, rekao je Masazumi Nakajima, bivši policijski detektiv. „Mislim da je obezbeđenje bilo slabo.

„Zaštićena osoba mora biti pokrivena sa svih strana“, kaže Koichi Ito, stručnjak za osiguranje. „Ako se ne radi kako treba, nije dobro.

Ubistvo Abea je prvi atentat na bivšeg ili sadašnjeg japanskog premijera od vremena predratnog militarizma 1930-ih. Premijera Cujošija Inukaija ubio je 1932. radikalizovani mornarički oficir.

Prošle godine u Japanu je bilo samo deset oružanih incidenata, od kojih je samo jedan bio fatalan, pokazuju podaci nacionalne policije.

Sve glavne stranke obustavile su kampanju nakon vesti o Abeovom ubistvu.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja