PRIPREMA ZA BUDUĆU OFANZIVU? Britanski obaveštajci tvrde da Rusija gomila rezervne snage iz cele zemlje blizu Ukrajine
Foto: Alexander Reka / TASS / Profimedia

pada donbas?

PRIPREMA ZA BUDUĆU OFANZIVU? Britanski obaveštajci tvrde da Rusija gomila rezervne snage iz cele zemlje blizu Ukrajine

Planeta -

Rusija premešta rezervne snage iz cele zemlje i okuplja ih u blizini Ukrajine za buduće ofanzivne operacije, saopštili su britanski obaveštajci.

U redovnom dnevnom izveštaju o situaciji sa fronta, britansko Ministarstvo odbrane snavodi da se veliki deo novih pešadijskih jedinica verovatno razmešta sa MT-LB oklopnim vozilima koja su dugo bila u rezervi, a sada se koriste kao primarni transport.

Dok su MT-LB ranije bili u službi kao podrška na obe strane, Rusija ih je dugo smatrala neprikladnim za većinu uloga u transportu pešadije na frontu. Prvobitno je dizajniran 195oih kao traktor za povlačenje artiljerije, ima vrlo ograničen oklop i samo mitraljez za zaštitu, navodi se u izveštaju.

Nasuprot tome, većina ruskih prvih ešalonskih jurišnih jedinica je u februaru bila opremljena borbenim vozilima pešadije BMP-2, sa oklopom debljine do 33 mm i montiranim moćnim autotopom od 30 mm i lanserom protivtenkovskih raketa.

Uprkos tvrdnji predsednika Vladimira Putina 7. jula 2022. da ruska vojska "nije ni počela“ svoje napore u Ukrajini, mnoga od njenih pojačanja su ad hoc grupe, koje se razmeštaju sa zastarelom ili neodgovarajućom opremom, navode Britanci.

U međuvremenu, ruski ambasador u Londonu Andrej Kelin rekao je Rojtersu da će ruske snage zauzeti ostatak Donbasa u istočnoj Ukrajini i da je malo verovatno da će se povući s južne obale.

Ukrajina će na kraju morati da sklopi mirovni sporazum ili će "nastaviti da klizi niz ovo brdo" u propast, rekao je on.

Ukrajinski zvaničnici navode da su ruske snage nastavile da granatiraju gradove i sela u Donbasu i da se uskoro očekuje dalji prodor u teritoriju.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track