VLADAJUĆA KOALICIJA NAKON UBISTVA ABEA POBEDNIK IZBORA U JAPANU: Konačni rezultati u ponedeljak
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

japan

VLADAJUĆA KOALICIJA NAKON UBISTVA ABEA POBEDNIK IZBORA U JAPANU: Konačni rezultati u ponedeljak

Planeta -

Japanska konzervativna koaliciona vlada verovatno osvaja većinu mesta u gornjem domu parlamenta, samo dva dana nakon ubistva dominantnog političara i bivšeg premijera Šinza Abea, pokazuju izlazne ankete.

Abe, koji je bio najdugovečniji premijer u novijoj istoriji Japana, ubijen je u petak tokom govora podrške lokalnom kandidatu u zapadnom gradu Nara.

Prema izlaznoj anketi javne televizije NHK, Liberalno-demokratska stranka (LDP) premijera Fumija Kišide, u kojoj je Abe bio visoko pozicioniran, zajedno s koalicionom strankom Komeito na putu je da osvoji između 69 i 83 od 125 mesta u gornjem domu.

Izlazne ankete ranije su predviđale da će LDP osvojiti 59 do 69 mesta u gornjem domu, što je znatan porast od dosadašnjih 55 mesta. Osvajanjem 69 poslaničkih mesta LDP bi osigurao većinu bez potrebe za koalicijom, što je pre Abeove smrti delovalo nemoguće.

Konačni rezultati izbora očekuju se u ponedeljak.

Izbori za gornji dom parlamenta, koji ima manje ovlašćenja, inače se smatraju svojevrsnim referendumom za trenutnu vladu, a ispitivanja javnog mnjenja pre atentata su već pokazivala snažnu podršku za vladajući blok, koji predvodi premijer Kišida, Abeov štićenik.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track