SPREMA LI SE RAT GRADOVA ILI OGOLJENA PROPAGANDA? Da li su rakete Točke -U zaista stigle u Lugansk VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

zahuktava se

SPREMA LI SE RAT GRADOVA ILI OGOLJENA PROPAGANDA? Da li su rakete Točke -U zaista stigle u Lugansk VIDEO

Planeta -

Ruska vojska u operativnu upotrebu iz strateških rezervi uvela je raketni sistem OTR-21 poznatiji i kao Točka -U, i sa njim naoružala snage Luganske narodne milicije. Naime na snimku koji je objavljen na društvenim mrežama vidi se raketna baterija kako kreće na položaje.

Svi lanseri su imali na prednjm delu oznaku V i u koleni velikom brzinom kreću na vatrene položaje. Međutim iza snimka se krije nešto drugo.

Ukrajina je sve do početka jula intenzivno koristila ove balističke rakete za udare po Donjecku i širom Donbasa, ali na meti su se našli i pogranični gradovi Rusije, posebno je na meti bio Belgorod koji je napadnut 3. jula.

Ukrajina u operativnoj upotrebi, navodno ima preko 400 raketa od čega je više od 150 modifikovano sa dometom većim od 120 km.

Međutim, ruska strana optužuje da je ovo lažan snimak i da je načinjen od ranije i to iz 2016. godine koji je nastao na autobuskoj stanici Lutugino i da je na vozila dodata samo oznaka V za šta je optužena ukrajinska strana.

Ali, cela priča je veoma nejasna jer se postavlja pitanje ako je snimak lažan gde su te rakete završile. Da li ih je Rusija posle povlačenja iz operativne upotrebe 2020. ili 2021. vratila u Rusiju ili su ostali u naoružanju milicije LNR

Evidentno je da sa predstojećom ukrajinskom oafanzivom se ponovo pojačava i medijski rat i manipulacija. A da li će i LNR da upotrebi Točke U ostaje da se vidi jako skoro.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track