LEH VALENSA Promenimo politički sistem Rusije ili ih vratimo na manje od 50 miliona stanovnika! Moramo organizovati ustanak naroda
Foto: Foto EPA/MARCIN GADOMSKI POLAND OUT

razmišljanja BIVŠeg POLJSKog PREDSEDNIKa

LEH VALENSA Promenimo politički sistem Rusije ili ih vratimo na manje od 50 miliona stanovnika! Moramo organizovati ustanak naroda

Planeta -

Leh Valensa, bivši poljski predsednik, lider pokreta Solidarnošć, bivši elektirčar i varilac iz brodogradilišta u Gdanjsku i oštar antikomunista skandalizovao je javnost u intervjuu za francusku televiziju LCI, kada je izjavio da svet neće nikad biti bezbedan, sve dok postoji moderna Rusija i tvrdeći da ona ima imperijalne sklonosti i da će da nastavi da aneksira druge narode.

Neko bi rekao ništa posbeno, međutim Valensa koji je zajedno sa papom Jovanom Pavlom II bio nosilac antikomunističke borbe u Poljskoj i na istoku Evrope i prvi postkomunistički predsednik Poljske se tu nije zaustavio.

Najpre, rekao je da čak i ako bi zapadne pomogle Ukrajini da pobedi u tekućem sukobu sa Moskvom, one i dalje ne bi uspele da učine svet bezbednijim mestom, tvrdi Valensa, dodajući da bi međunarodna zajednica potencijalno videla još jedan sukob koji bi uključivao Rusiju „za pet godina“.

„Za deset godina videćemo kako se još jedan Putin pojavljuje“, dodao je on, misleći na ruskog predsednika Vladimira Putina, kojeg zapadni zvaničnici i mediji sve više prikazuju kao autokratskog moćnika.

Da bi izbegao takav razvoj događaja, Zapad „mora da prisili [promenu] političkog sistema“ u Rusiji, smatra bivši poljski predsednik. Ako se pokaže da je nemoguće, „organizovanje ustanka“ bi bila druga opcija, rekao je on.

Prema njegovim rečima, Zapad takođe izražava interese vlasti ali na demokratski i samim tim legitiman način: „Moramo razumeti da Zapad razvija svoju moć kroz NATO, kroz EU, širenjem, ali to je demokratskim putem. Rusija to čini tako što nasilje“.

Leh Valensa
foto: Foto EPA/MARCIN GADOMSKI POLAND OUT

Prema Valensi, Rusija i dalje ima „60 naroda, koji su pripojeni kao što se Ukrajinci pripajaju danas“. Bilo bi „neophodno podstaći te narode... na akciju“ da se stanovništvo Rusije „vrati na manje od 50 miliona“, rekao je bivši predsednik, ukazujući na potencijalni nasilni raspad današnje Rusije.

Za bivšeg poljskog predsednika svet je sada presečen na dva dela: „Sada postoje dva sistema: s jedne strane, demokratije i NATO, koji žele da se prošire, ali demokratskim putem, tražeći odluke naroda, na druga Rusija i Kina, koje pribegavaju starim metodama aneksije“.

Prema poslednjem popisu stanovništva održanom 2021. godine, stanovništvo Rusije trenutno iznosi oko 147 miliona ljudi, saopštila je državna statistička agencija Rosstat u aprilu.

Valensa, koji je bio suosnivač pokreta Solidarnost koji je srušio socijalističku vladu u Poljskoj, takođe je tvrdio da je Zapad trebalo da „sruši Rusiju“.

Leh Valensa: Trebalo je da srušimo Rusiju, ali Gorbačov je bio previše pametan

Leh Valensa smatra da je Zapad pogrešio verujući da će Rusija postati bezopasna i da ta greška datira još iz Gorbačovljevih godina. „Trebalo je da srušimo Rusiju. Ali Gorbačov je bio previše pametan. Rekli smo tada sebi: 'Bio je Staljin, Brežnjev, ali Gorbačov je fin.' Rusija je čekala nemirna vremena i sada želi da nastavi kao vekovima i da pripaja narode svojoj imperiji. Tada je to bila naša greška."

Kurir.rs/RT/TF1

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track