UKOPAVANJE U BRISELU EU gradi superbunker za zaštitu od ruskih špijuna! Gluva soba za dogovor lidera unije
Foto: Shutterstock

izolovani od svega

UKOPAVANJE U BRISELU EU gradi superbunker za zaštitu od ruskih špijuna! Gluva soba za dogovor lidera unije

Planeta -

Evrospka unija potrošiće osam miliona evra (8,1 milion dolara) za izgradnju bezbednsnog bunkera u Briselu gde će se lideri EU sastajati u tajnosti, objavio je EUobserver.

Bunker koji se gradi za vrh EU biće izolovan od svih elektronskih smetnji, a pristup svim elektronskim uređajima, tabletima, mobilnim telefonima, lap topovima biće zabranjen, a ovaj mediji tvrdi da su takve mere potrebne jer postoji sumnja da je Rusija ili Kina u njih ugradila svoje prislušne uređaje.

EUobserver poziva se na memorandum EU koji opisuje kao projekat, a u kome se pojavljuje gradnja specijalnog bunkera u koji će kako je navedeno moći da bude odjednom smešteno ukupno 100 osoba od čega 34 lidera iz samog vrha EU plus dodatno osoblje. Kako se navodi predviđeno je da gradnja specijalnog bunkera bude završena 2024. godine, a nalaziće se najverovatnije u okviru kompleksa Evropskog saveta u prestonici Belgije Briselu.

špijun, Ukrajina, Ukrajinska Zastava
foto: Shutterstock

Kako je predviđeno u bunkeru će postojati autonomni sistem komunikjacije i biće obezbeđene kabine za prevodioce za sve zvanične jezike EU. Svaka kabina imaće izolacioni kavez koji ima NATO sertifikat kako bi se sprečilo da se elektromagentni i radio talasi koji postoje iznuta mogu da preko prislušnih uređaja pokupa spolja, a svima koji ulaze u njega, pa i čistačicama biće potrebna posebna dozvola sa oznakom "Tajna EU"- drugi najviši stepen klasifikacija unutar bloka članica.

Kako se navodi u gorepomenutom memorandumu EU ovaj obejekat biće očišćen pre i posle sastanka, kako bi se otkrio, locirao i neutralisao bilo koji uređaj za prisluškivanje, a svako ko uđe moraće da ostavi telefone, laptopove, pametne satove, elektronske kkjučeve, slušne aparate i ostale elektro uređaje u posebnim zvučno izolovanim ormarima izvan bunkera.

Ovaj intenzivan fokus na bezbednost ima za cilj da isključi „ruske ili druge prisluškivače", napisao je EUobserver. Međutim, nije poznato da li EU gradi komoru kao odgovor na konkretnu bezbednosnu pretnju ili iz opšteg osećaja opreza.

Kurir.rs/RT

Svako svakog špijunira

Belgija raj za svetske tajne agente

Špijuniranje koje se odvija između saveznika jednako je često kao i kod praženja protivnika, pri čemu je poznato da Sjedinjene Države ometaju prijavljeno 122 svetska lidera 2014. Agencija za nacionalnu bezbednost SAD je sprovela opsežan nadzor nad visokim zvaničnicima u Francuskoj i Nemačkoj, prema dokumentima koje koje je pre dvet godina objavio Vikiliks.

Izrael i Kina su takođe optuženi da sprovode operacije nadzora u Briselu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji omogućavaju da špijuniranje u mnogim slučajevima ostane nekažnjeno. Pojedinačno, članice EU su optužile Rusiju za špijunažu mnogo pre nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu, a proterivanje diplomata zbog špijuniranja je deo kursa u međunarodnim odnosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track