STRANKA UBIJENOG ABEA TRIJUMFOVALA NA IZBORIMA Osvojili 75 od 125 mandata! Izlaznos bila mala 52 odsto
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

osvojena većina

STRANKA UBIJENOG ABEA TRIJUMFOVALA NA IZBORIMA Osvojili 75 od 125 mandata! Izlaznos bila mala 52 odsto

Planeta -

Kao što se i očekivalo, japanska vladajuća Liberalno-demokratska partija pobedila je na izborima za gornji dom parlamenta u nedelju. Izbore je zasjenilo ubistvo bivšeg premijera Šinzo Abea u petak. Izlaznost birača je bila mala, svega 52 odsto.

Konsolidacija većine LDP-a i njenog koalicionog partnera Komeite, koji je osvojio 75 od 125 mandata, predviđala se i pre napada na Abea.

LDP i Komeito su zajedno osvojile većinu koja bi takođe mogla da promeni ustav Japana i tako, između ostalog, ojača njegovu vojnu ulogu na svetskoj sceni, što je bio dugogodišnji Abeov cilj, jer smatra da je sadašnji ustav ne odgovara statusu Japana kao nezavisne zemlje i navodno su ga SAD nametnule zemlji 1946. godine. I premijer Fumio Kišida danas je najavio „drastično jačanje” odbrane.

Pobeda vladajuće koalicije se očekivala i pre napada na bivšeg premijera.

„Mislim da je važno da smo uspeli da završimo izbore“, rekao je premijer Kišida za televiziju NHK, dodajući da vladajuća koalicija želi da se pozabavi pandemijom, pitanjima vezanim za Ukrajinu i posebno inflacijom.

Kenta Izumi, lider glavne opozicione stranke, Ustavno-demokratske partije Japana (CDP), koja je izgubila nekoliko mandata, rekao je priznajući poraz da je jasno da „birači ne žele da smene LDP i da nam povere vođstvo Vlada".

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track