GLAVOBOLJA ZA MOSKVU SVE VEĆA Novi detalji o ukrajinskoj taktici upotrebe HIMARS-a u napadu na rusku vojsku na istoku Ukrajine
Foto: Printscreen/YouTube

Kako zbuniti PROtivraketnu odbranu

GLAVOBOLJA ZA MOSKVU SVE VEĆA Novi detalji o ukrajinskoj taktici upotrebe HIMARS-a u napadu na rusku vojsku na istoku Ukrajine

Planeta -

Priča od pre nekoliko dana da je Ukrajina počela da primenjuje novu taktiku u ratu protiv Rusije, je naišla na popriličan odziv. Proruski simpatizeri su kritikovali moj tekst, kao previše proukrajinski, ovi ostali su ćutali. Međutim, sad i Rusi otkrivaju nove detalje, da Kijev jeste primenio novu nekonvencionalnu taktiku gde HIMARS ima glavnu ulogu, ali ne samostalno.

Naime, u pitanju je kombinacija borbenog delovanja više raketnih sistema, sa kojima se napada ruska pozadina, centri odlučivanja, skladišta municije koja traju još od kraja juna meseca kada su zabeležena prvi borbena delovanja HIMARS-om.

Naime, pažljivi posmatrači oktrili su nove detalje u ukrajinskoj taktici napada na Donbas i jug zemlje tačnije Hersonsku oblast koja je na meti poslednjih dana posle najave Zelenskog da je mobilisao milion vojnika sa kojima će biti "oslobođen" jug, odnosno cela crnomorska oblast.

U čemu se sastoji ukrajinska taktika delovanja.

Kao prvo ukrajinska vojska lansira rakete sa VBR-a BM-27 Uragan ili BM-21 Grad na određeni deo. Zatim sledi lansiranje šest raketa iz HIMARS ili pre njega taktičke balističke rakete Točka-U. Nekad pre, a nekad posle ispaljivanja HIMARS-a.

Cilj ovakve kombinacije napada leži u tome što se na taj način otežava ruskoj protivraketnoj odbrani sastavljenoj od PVO sistema S-300VM, PMU2, S-400, Tor M2M i Pancir-1SE, da presreće i obara rakete. Zato i nagađaju da da je RT-21 Točka U mnogo efikasnija, jer posle pada raketa M-31 sledi taktička balistička raketa na cilj sa čime se postiže još veća efikasnost uništenja mete, a snimci sa terena pokazuju jačinu eksplozije sa čime se povećava i propagandni uspeh i demoralizacija simaptizera i vojske na terenu.

S druge strane neki ruski analitičari sumnjaju u verziju sa "gradom" i "uraganom" kao nepreciznim i smatraju da Točka U ipak efikasnije deluje sa HIMARS- om u kombinaciji, zbog čega se navodi da ruska vojska mnogo više treba posvetiti pažnju uništavanju ovih starih sovjetskih sistema.

S treće strane mnogi komentatori u Rusiji navode da je potprebno što pre raspršiti centralizovani sistem komande, da se uvedu savremena sredstva komunikacije od štaba do potćinjenih jednica na terenu kako bi se smanjilo prisluškivanje i time otkirvanje tačne lokacije štaba ili deopa za popunu municije. Takođe ista stvar se odnosi na skladišta municije i depoe, koji moraju da se rasprše, stvore nove manje i dobro skrivene ili maskirane lokacije za brzu popunu snaga na terenu i da se ubrza utovar korištenjem viljuškara, a ne ručnim utovarom tj manuelnim radom.

S četvrte strane Rusiji su potrebni i savremeni osmatračko-izviđački sistemi, pre svega jurišna avijacija koja bi zalazila u dubinu ukrajinske teritorije do nekoliko desetina kilometara, i na osnovu podataka izviđačkih platformi uništavali HIMARS-e, a ne kao sad da deluju samo po liniji fronta.

Takođe potrebno je angažovati i leteće osmatračke stanice A-50. Neke procene govore da je potrebno 4-8 letelica koje bi pokrivale prostor od Harkova do Hersona i uspešnu eliminaciju američkih višecevnih raketnih sistema.

Ono što najveću stvara zebnju kod ruskih vojnih analitičara je nedostatak brzog i univerzalnog rešnja da se zaustave ovakvi napadi.

Kurir.rs/A.Mlakar

Bonus video:

16:06

OD POČETKA RATA U UKRAJINI OVO JE BIO CILJ RUSIJE Stručnjaci kažu da je Moskva na korak do POBEDE: Brzo će ovladati celim Donbasom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track